https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chalupa-nabizi-kalouskovi-penize-z-fondu-na-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chalupa nabízí Kalouskovi peníze z fondu na ochranu přírody

20.3.2012 14:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
O penězích za poplatky by podle návrhu rozhodovat jen ministr životního prostředí
O penězích za poplatky by podle návrhu rozhodovat jen ministr životního prostředí
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby se peníze ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), dosud určené jen na ochranu životního prostředí, mohly využít jako půjčka ministerstvu financí. Jinými slovy, aby se jimi mohla dočasně vyspravit díra ve státním rozpočtu. Navíc o penězích by měl nově rozhodovat jen ministr, a nikoli rada SFŽP, jak tomu bylo dosud.
 

Ministerstvo životního prostředí kvůli tomu navrhuje změnit zákon o Státním fondu životního prostředí. Samotné ministerstvo ale návrh nového znění zákona odmítlo komentovat s tím, že dokud nebude novela zákona připravena, nebude poskytovat bližší informace.

Podle textu návrhu, který má redakce Ekolistu.cz k dispozici, vznikla novela s jasným zadáním. Má umožnit „poskytování volných finančních prostředků ministerstvu financí ve formě půjčky“. Návrh dokonce počítá s rychlou změnou zákona, v případě schválení novely předpokládá datum účinnosti nového zákona od 1. 7. 2012. Konkrétní podmínky půjčky by pak upravila smlouva mezi SFŽP a ministerstvem financí.

Novela je velmi krátká, týká se jen jednoho paragrafu zákona 388/1991, který doplňuje o dva body. „Schválení půjčky nepředchází posouzení Rady fondu, půjčku schvaluje pouze ministr,“ říká dosud pracovní návrh. V současnosti o penězích z fondu rozhoduje také ministr, ale k návrhu se musí vyjádřit rada SFŽP, ve které zasedají zástupci obou komor parlamentu, ministerstev průmyslu, financí a místního rozvoje, dále zástupci obcí a nevládních organizací. Nově by tedy o půjčce, a tím o zablokování části peněz fondu na dobu, kterou návrh nijak nespecifikuje, rozhodoval výhradně ministr.

Podle Daniela Vondrouše z Asociace ekologických organizací Zelený kruh musí ministr životního prostředí rychle vysvětlit, proč chce peníze určené doposud výhradně na ochranu životního prostředí a přírody půjčovat do státního rozpočtu. „Proč přípravu tak zásadní změny v nakládání s veřejnými miliardami tají, když má platit už od července?“ ptá se Vondrouš.

Podle něj může být půjčka časově i výší neomezená. Podezření vzbuzuje podle Zeleného kruhu, jehož zástupce v radě SFŽP reprezentuje nevládní organizace, skutečnost, že se návrh přijímá podezřele narychlo a v situaci, kdy nejsou veřejně známá pravidla dalšího programovacího období evropských fondů od roku 2014.

„Jsme velmi znepokojeni faktem, že ministerstvo životního prostředí připouští vyvedení prostředků určených výhradně na ochranu životního prostředí do státního rozpočtu na zalepení deficitu,“ uvedl k návrhu ministerstva rovněž Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Příjmy SFŽP jsou tvořeny především z plateb za znečišťování nebo poškozování jednotlivých složek životního prostředí. To znamená poplatky za vypouštění odpadních vod, odvody za odnětí půdy, poplatky za znečištění ovzduší, poplatky za ukládání odpadů. O jakou částku by se v případě půjčky ministerstvu financí mohlo jednat, je zatím spíše spekulací, teoreticky by mohlo jít o miliardy korun.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist