https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chcete-chranit-klima-prestante-jist-hovezi-a-dejte-prednost-kurecimu-radi-vedec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chcete chránit klima? Přestaňte jíst hovězí a dejte přednost kuřecímu, radí vědec

3.4.2015 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během posledních dvaceti let se v Evropě zvýšila spotřeba hovězího masa na osobu o padesát procent. Trend ve světě je stejný: čím dál větší počet lidí jí čím dál větší množství hovězího.
Během posledních dvaceti let se v Evropě zvýšila spotřeba hovězího masa na osobu o padesát procent. Trend ve světě je stejný: čím dál větší počet lidí jí čím dál větší množství hovězího.
Během posledních dvaceti let se v Evropě zvýšila spotřeba hovězího masa na osobu o padesát procent. Trend ve světě je stejný: čím dál větší počet lidí jí čím dál větší množství hovězího. Podle Davida Bryngelssona z Chalmers University of Technology jde narůstající spotřeba hovězího proti snahám zabránit oteplování planety. A pokud se nechcete vzdát masa zcela, pak doporučuje dát přednost kuřecímu masu a vejcům.
 

„Chov skotu je odpovědný za patnáct procent lidmi vypouštěných emisí skleníkových plynů,“ říká David Bryngelsson z Chalmers University of Technology. „To, jak se v bohatým zemích stravujeme, neodpovídá našim klimatickým cílům.“

Bryngelsson se věnoval zkoumání různých scénářů, jak by různé změny ve stravovacích návycích ovlivnily klima. Bez velkého překvapení vyšlo, že vegetariánská strava je spojená s nejmenšími emisemi skleníkových plynů. Podle Bryngelssona však není nutné se masa zcela vzdát, stačí nahradit hovězí maso kuřecím a omezit spotřebu mléka a sýrů.

Z pohledu emisí skleníkových plynů mluví proti chovu skotu jeho náročnost na píci a fakt, že jedním z produktů trávení je metan, skleníkový plyn. S rozšiřujícím se chovem skotu je spojené kácení pralesů pro nové pastviny, což má opět vliv na klima.

„Mnohem snazší bude dosáhnout klimatických cílů na globální úrovni, když změníme své stravovací návyky. A bude to rozhodně levnější než změny v energetice či dopravě,“ tvrdí Bryngelsson.

Podle něho sedmdesát procent všech zemědělsky využívaných ploch nějakým způsobem slouží k chovu skotu. Přechodem na méně zemědělsky náročnou stravu bych se uvolnily velké plochy, které by bylo možné využít pro pěstování biomasy. Mohlo by se tím zabránit tomu, že se zemědělcům vyplatí na úrodné půdě pěstovat plodiny pro energetické využití a přestanou pěstovat potraviny.

Bryngelssononem propagované kuřecí maso má oproti hovězímu větší etickou zátěž. Kuřata a nosnice jsou často chována v klecových chovech, který jim poskytuje velmi kruté podmínky. Bryngelsson však dodává, že kdyby se podařilo prosadit pro ptáky dostatečně komfortní chovy, stále by z hlediska emisí skleníkových plynů vycházelo kuřecí maso lépe.

Je to dáno tím, že kráva může mít nanejvýš jedno tele za rok, slepice může mít za rok až 150 kuřat. Ta navíc velmi rychle dorůstají a nemají takové nároky na krmiva.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

3.4.2015 11:36
T-bone steak je daleko lepsi nez nejake kure....
Odpovědět
petra kastnerova

petra kastnerova

9.4.2015 14:56
Je třeba zdůrazňovat znovu a neustále, že je třeba měnit zvyky na osobní úrovni! Děkuju tedy i za tento článek, jeden z několika mála, který na tento fakt poukazuje. Člověk, který denně nepracuje x-hodin fyzicky, rozhodně nepotřebuje masitou stravu víc než jednou, dvakrát tydně. Naopak sám sobě škodí. Omezit maso je jedním z mnoha jednoduchých způsobů jak pasivně ušetřit přírodu i svoji peněženku.
Na netu lze dnes najít velké množství blogů a rádců, kde lidé, kteří jsou již o krok dál, sdílejí své rady. Jeden z mnoho takových blogů, na který jsem v poslední době narazila, je například tento: https://zelenefinance.wordpress.com/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist