https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daily-mail-nejen-lenin-ale-i-happy-meal-je-vecny-dokazuje-americka-umelkyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřNejen Lenin, ale i Happy Meal je věčný, píše Daily Mail

16.10.2010 07:09 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Happy Meal po dvou měsících, tvrdý jako kámen, ale stále téměř stejný
Happy Meal po dvou měsících, tvrdý jako kámen, ale stále téměř stejný
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sally Davies / McDonalds Happy Meal Project
Vypadá jako čerstvé, ale přesto je půl roku staré. Řeč je o dětském jídle Happy Meal, které prodává řetězec McDonald´s. Ten v dubnu zakoupila americká umělkyně Sally Daviesová, ale namísto toho, aby porci hranolků a hamburger snědla, odložila jej ve svém bytě a od té doby jej každý den fotí. Krom toho, že se jídlo pomalu scvrkává, ale k žádné viditelné změně nedochází, píše deník Daily Mail.
 

Porci zakoupila 10. dubna a doma ji odložila na polici. Po 180 dnech, tedy 8. října, ze kdy pochází poslední zveřejněná fotografie, nejeví jídlo žádné známky rozkladu nebo plísně. Podle Sally Daviesové to vypadá, že jídlo z rychlého občerstvení je nezničitelné přírodními silami.

„Jídlo jsem koupila a přinesla domů s tím, že budu zaznamenávat jeho rozklad,“ řekla Daily Mail Sally Daviesová. Restauraci McDonald´s si prý vybrala kvůli tomu, že je z jejího domova nejblíž. Ale její umělecký "projekt Happy Meal" prý může být o jakémkoli jídle z myriády rychlého občerstvení v New Yorku.

První, co jí prý zarazilo, byl fakt, že za den či dva přestalo být jídlo jakkoli cítit. A také to, že druhý den přestal mít o jídlo na polici zájem její pes. Navzdory očekávání se jídlo nezačalo kazit a ani po dvou týdnech nejevily ani hranolky, ani maso v housce známky rozkladu.

Hranolky se maličko scvrkly, stejně jako karbanátek a pečivo, ale to bylo všechno, co se stalo, když se týdny změnily v měsíce. „Po šesti měsících je jídlo na omak jako z plastu a trochu jako by mělo odlesk pryskyřice. A také je tvrdé jako kámen,“ řekla Daily Mail Sally Daviesová. Podle ní je to spíš zábava, než že by ji věčné jídlo děsilo. Ale to může být tím, že sama maso nejí, dodává Daviesová. „Možná kdybych nebyla vegetariánka, měla bych větší obavy, ale i tak je divné, že nezplesnivěla ani houska,“ říká.

Deník Daily Mail se zeptal mluvčí společnosti McDonald´s, zda je jejich jídlo biodegradabilní, tedy zda se samo za běžných podmínek rozloží. „Není to nic víc než zcela nesmyslné tvrzení a celé je to podvrh,“ řekla mluvčí McDonald´s Danya Proud.

Podle článku „You want flies with that? McDonald's Happy Meal shows no sign of decomposing after SIX MONTHS“ zveřejněný v on-line verzi deníku Daily Mail 13. 10. 2010.


reklama

Nezničitelný Happy Meal

předchozí    další
Happy Meal první den, čerstvě přinesený z McDonald´s
Happy Meal první den, čerstvě přinesený z McDonald´s
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sally Davies / McDonalds Happy Meal Project
Happy Meal první den, čerstvě přinesený z McDonald´s
Happy Meal po sedmi dnech, v prvních dnech jen přestal vonět
Happy Meal po čtrnácti dnech jen trochu vyschlý, ale bez známky plísně
Happy Meal po měsíci, stále beze známky rozkladu
Happy Meal po dvou měsících, tvrdý jako kámen, ale stále téměř stejný
Happy Meal po čtvrt roce, vypadá to, že je skutečně věčný
Happy Meal po půl roce, skutečně trvale udržitelné jídlo
 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist