https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstranti-protestovali-v-praze-proti-kozesinovym-farmam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstranti protestovali v Praze proti kožešinovým farmám

7.11.2016 07:15 | PRAHA (ČTK)
Několik set aktivistů, požadujících zákaz kožešinových farem, prošlo včera odpoledne Prahou.
Několik set aktivistů, požadujících zákaz kožešinových farem, prošlo včera odpoledne Prahou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik set aktivistů, požadujících zákaz kožešinových farem, prošlo včera odpoledne Prahou. Na sobě měli kostýmy zvířat, která podle nich žijí v nevyhovujících podmínkách. O novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, která by možnost podnikání v tomto oboru zakázala, by měli v prvním čtení jednat zákonodárci v úterý. Chovatelé norků a lišek novelu odmítli.
 

V průvodě, který pořádal spolek Obraz - obránci zvířat, nesli lidé transparenty s nápisy jako například "Kabát ze psa? Fuj! A v čem je liška jiná?", "Já chci prožít život ve své kůži", "Zakažme kožešinové farmy". Jeho účastníci vyrazili ze Střeleckého ostrova v půl třetí směrem ke Staroměstskému a dále Václavskému náměstí. Místy průvod blokoval dopravu. Na Staroměstském náměstí průvod na chvíli zastavil, aby ho mohli lidé fotit. S aktivisty si fotili i turisté. Po čtvrté hodině organizátoři demonstraci, která průvod zakončovala na Václavském náměstí, rozpustili.

Podle předsedy spolku Obraz Marka Voršilky za několik dní v ČR začne kožkovací sezóna, kdy bude "naházeno do plynových komor 20.000 zvířat".

Poslanecká sněmovna začne v úterý v prvním čtení projednávat návrh několika desítek zákonodárců z různých stran na zákaz kožešinových farem. Voršilka doufá, že jej zákonodárci schválí. Vláda k němu dříve zaujala neutrální postoj. Podle návrhu by se od roku 2017 nesměly zakládat nové farmy a do konce roku 2018 by měly ukončit svojí činnost dosavadní podniky. Zákaz by se neměl týkat chovů králíků, neboť kožešina je v tomto případě pouze vedlejším produktem.

S návrhem novely nesouhlasí provozovatelé farem. "Máme důvody se domnívat, že velká část poslanců podepsaných pod zprávou byla vystavena tlaku a jednostranným nepravdivým informacím ze strany lobbistických aktivit veganských organizací, přičemž poslanci neměli možnost vytvořit si kvalifikovaný a vyvážený názor," uvedl David Vojtíšek, předseda Základní organizace chovu kožešinových zvířat Českého svazu chovatelů a majitel farmy Norek.

Člověk se podle chovatelů bez kožešin obejde, ale stejně se tak obejde bez masa a jiných živočišných produktů. Kožešinová zvířata jsou podle nich k chovu na farmách šlechtěna a domestikována. Zastánci novely naopak uvádějí, že norci a lišky jsou prakticky divoká zvířata. Například lišky si podle nich nudou v klecích okousávají ocasy a provádějí i jiné akty sebetrýznění.

Nejčastěji se v ČR na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje. Podle veterinářů jich ještě v roce 2000 fungovalo 26. Nyní je v republice aktivních devět farem, loni skončila farma ve Zbýšově a chov lišek v Křižanovicích. Tam ale podle Státní veterinární správy pokračuje chov norků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist