https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelsky-vybor-podporil-odskodneni-pro-kozesinove-farmare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělský výbor podpořil odškodnění pro kožešinové farmáře

20.2.2020 00:30 | PRAHA (ČTK)
Majitelé zrušených kožešinových farem by se mohli dočkat finančního odškodnění. / Ilustrační foto
Majitelé zrušených kožešinových farem by se mohli dočkat finančního odškodnění. / Ilustrační foto
Majitelé zrušených kožešinových farem by se mohli dočkat finančního odškodnění. Zpřesněné znění novely zákona na ochranu zvířat proti týrání včera podpořil sněmovní zemědělský výbor. Podle předkladatelky návrhu Margity Balaštíkové (ANO) by mohl stát vyplatit 176 milionů korun. Majitelé farem, které skončily podle zákona k loňskému únoru, se zatím kompenzací nedočkali, ačkoliv pro ně stát měl připravených 80 milionů korun.
 

Ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství ministerstva Petr Jílek už dříve uvedl, že si žádný z chovatelů nepodal žádost o odškodnění, protože podle současného zákona nedostanou na kompenzacích prakticky žádné peníze. O změnu se právě dnes pokusil sněmovní výbor. Podle novely zákona se počítá s 6900 korunami za chovaného norka a 5400 korunami za chovanou lišku, kompenzaci za ušlý zisk stát poskytovat nebude.

V nyní platném zákoně stojí, že výše příspěvku neměla přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let. Chovatelé ale dlouhodobě vykazovali prakticky nulový zisk, kompenzace by se tak blížily nule.

K začátku loňského února muselo v ČR podle zákona skončit všech devět kožešinových farem. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý už dříve zdůraznil, že ministerstvo samo zákaz kožešinových farem nepředkládalo, šlo o poslaneckou iniciativu.

Majitel největší kožešinové farmy ve Velkém Ratmířově na Jindřichohradecku David Vojtíšek už dříve řekl, že adekvátní kompenzace by měla být zhruba 6000 korun za zvíře. Vojtíšek choval na 15.000 norků, šlo by tak o zhruba 90 milionů korun.

Zatímco ochránci zvířat přijetí novely v roce 2017 vítali, provozovatelé farem poukazovali na to, že český trh kožešin zaplní chovatelé z jiných zemí. Novela zakazuje "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

23.2.2020 10:02
Ty peníze by měly být vymáhány od jednotlivců a organizací, kteří toto zločinné opatření prolobovali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist