http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-je-mezinarodni-den-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Dnes je mezinárodní den slonů

12.8.2016 12:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území, obývají pouze 5 % původní plochy.
Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území, obývají pouze 5 % původní plochy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
Na 12. srpna připadá Mezinárodní den slonů. Je věnován nejen těm chovaných v lidské péči, ale zejména slonům žijících ve volné přírodě. Všichni volně žijící sloni jsou v současné době ohroženi zejména ztrátou životního prostředí a ilegálním lovem, upozorňuje Zoo Ostrava.
 

Slon indický původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy. Velikost volně žijící populace je odhadována na 40 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni jako „ohrožení“ (Endangered).

V posledních letech se pro slony indické stalo hrozbou i virové onemocnění způsobené tzv. sloním herpes virem. Tímto onemocněním jsou ohroženi zejména slůňata a mladí sloni do věku sedmi let. Pro slony chované v lidské péči je toto onemocnění smrtelné. Zatím se nepodařilo najít látku, jež by nemoc zastavila. Nejvíce jsou ohrožena slůňata, kterým se nedostalo mateřského mléka. Zoo Ostrava podporuje výzkum této nemoci, kterému se intenzivně věnuje tým profesor Thomase Hildebrandta z Leibnizova institutu pro výzkum zvířat v Berlíně (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research Berlin, IZW) – renomovaného výzkumného pracoviště. Tomuto pracovišti jsou určeny finanční prostředky ze sbírky I slůňata stůňou vyhlášené ostravskou zoologickou zahradou v dubnu 2014.



Slon africký obýval původně téměř celou Afriku
Slon africký obýval původně téměř celou Afriku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Novák / Zoo Ostrava

Slon africký obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace je odhadována na 600 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „zranitelní“ (Vulnerable).

V ostravské zoologické zahradě u příležitosti Mezinárodního dne slonů připraví chovatelé slonům speciální krmení a hračky. Zoo Ostrava je hlavním partnerem České koalice pro ochranu biodiverzity, která již řadu let působí na poli ochrany biodiverzity a rozvojové pomoci. Jedním z realizovaných projektů je pomoc divokým slonům v Africe.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist