https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-jarniho-uklidu-prirody-se-zapojilo-pres-70-tisic-lidi-krome-jineho-uklidili-i-dve-plne-urny-nebo-fontanku-se-zabkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do jarního úklidu přírody se zapojilo přes 70 tisíc lidí. Kromě jiného uklidili i dvě plné urny nebo fontánku se žabkou

10.4.2017 10:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle organizátorů akce se letos sesbíralo méně kilogramů odpadů na jednoho účastníka než loni. Letos to bylo patnáct kilogramů oproti loňským devatenácti.
Podle organizátorů akce se letos sesbíralo méně kilogramů odpadů na jednoho účastníka než loni. Letos to bylo patnáct kilogramů oproti loňským devatenácti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 70.000 dobrovolníků při letošních jarních úklidech sesbíralo 1080 tun odpadů na 1750 místech v celé České republice. Zapojilo se tak zhruba o 20 procent dobrovolníků více, než na jaře loňského roku. I díky příznivému víkendovému počasí účast naplnila očekávání pořadatelů akce ze spolku Ekosmák a Českého svazu ochránců přírody.
 

Podle organizátorů akce se letos sesbíralo méně kilogramů odpadů na jednoho účastníka než loni. Letos to bylo patnáct kilogramů oproti loňským devatenácti. "Může to mít dva důvody, buď už se nám podařilo za několik posledních ročníků úklidové akce odstranit většinu velkých a často letitých černých skládek, nebo se lidé chovají ke svému okolí šetrněji a vytvářejí méně nepořádku. Každopádně se jedná o pozitivní trend," říká organizátor akce Miroslav Kubásek.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko však zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších téměř 400 úklidů. Na začátku května odstartuje fotosoutěž snímků pořízených během úklidových akcí. Podle organizátorů je až neuvěřitelné, co vše se dá nalézt při rozebírání černé skládky, nebo při pochůzkovém úklidu. Proto jedna ze čtyř soutěžních kategorií nese název "Kuriozita". "Při jediném úklidu našli dobrovolníci na Kladně kytaru, stan, fontánku se žabkou, mixážní pult a dvě plné urny," říká Miroslav Kubásek.

"Při úklidech na řekách nás zase překvapilo množství nálezů Moran. Jen v brněnském úseku řeky Svratky z Jundrova do Komína, což je asi jeden kilometr, jsme jich vylovili téměř desítku," říká další z organizátorů Radek Janoušek.

Organizátoři úklidu doporučují mobilní aplikace ZmapujTo, pomocí které mohou hlásit výskyt nejen černých skládek, ale i řady dalších nešvarů a problémů ve svém okolí. Tato hlášení se dostanou jednak k příslušným obcím, jejichž území se týkají, mohou být také využita pro podzimní termín úklidové akce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist