https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-mongolska-v-polovine-cervna-zamiri-dalsi-kone-prevalskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Mongolska v polovině června zamíří další koně Převalského

1.6.2017 11:13 | DOLNÍ DOBŘEJOV (ČTK)
Do přísně chráněné oblasti Gobi B se přestěhuje mimo jiné klisna Saranqua, která se narodila v Praze jako 222. hříbě koně Převalského. Na ilustračním snímku vypouštění koní v Mongolsku.
Do přísně chráněné oblasti Gobi B se přestěhuje mimo jiné klisna Saranqua, která se narodila v Praze jako 222. hříbě koně Převalského. Na ilustračním snímku vypouštění koní v Mongolsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Další koně Převalského zamíří 19. června do Mongolska, kde budou po aklimatizaci vráceni do volné přírody. Součástí leteckého transportu z Kbel, na němž pražská zoo spolupracuje s armádou, budou čtyři klisny z evropských zoologických zahrad a chovných zařízení, řekl dnes novinářům při prohlídce zvířat v Dolním Dobřejově na Benešovsku ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
 

Do přísně chráněné oblasti Gobi B se přestěhuje mimo jiné klisna Saranqua, která se narodila v Praze jako 222. hříbě koně Převalského. Další dvě zvířata pocházejí v německých zoo a poslední z Dánska. Během cesty v armádním letounu CASA urazí přes 6000 kilometrů.

Vybrané klisny si dnes mohli prohlédnout a vyfotografovat novináři v chovné stanici v Dolním Dobřejově na České Sibiři, kde spolu s případnými náhradníky čekají na transport. Kopcovitá krajina mezi Benešovem a Táborem se vyznačuje tužšími zimami a zvířata tu přivykají na drsnější podmínky, s nimiž se později setkají v mongolské stepi. "Mají tu přirozené prostředí, je tu tvrdo, je tady přirozená pastva a větší skupina. Jsou tu vyloženě lázně pro koně, je tu malý vliv lidí," řekla ČTK chovatelka Lenka Kardová.

Podle Bobka půjde již o sedmý samostatný transport v historii pražské zoo. Na letošek zároveň připadá výročí 25 let od chvíle, kdy projekt návratu koňů Převalského do jejich domovského prostředí začal. Podle Bobka je záchranný program úspěšný a koně se v Mongolsku rozmnožují. "Všichni naši koně v Gobi B až na jednu klisnu, která uvízla v bahně po záplavách a uhynula, jsou aklimatizovaní a jsou v pořádku. Je tam už řada hříbat," uvedl Bobek.

Snahy o navrácení ohrožených zvířat zpět do vlasti jejich předků začaly na konci 80. let. První transport do Mongolska se uskutečnil v červnu 1992 a od roku 2011 Zoo Praha samostatně organizuje transporty do západního Mongolska. Za tu dobu do původního prostředí vrátila 27 zvířat, z toho 23 z Česka a zbývající čtyři vnitromongolským transportem.

Jan Kholl dr


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist