https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-souteze-alej-roku-2016-je-prihlaseno-53-aleji-vyhrat-muze-jen-jedna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do soutěže Alej roku 2016 je přihlášeno 53 alejí. Vyhrát může jen jedna

4.11.2016 10:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rostou ve všech krajích, a i když se v některých sešlo i sedm nominací, zatímco v jiných jediná, může nyní zvítězit jen jediná.
Rostou ve všech krajích, a i když se v některých sešlo i sedm nominací, zatímco v jiných jediná, může nyní zvítězit jen jediná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Najdete je po celém Česku v lichotivých podzimních kulisách zbarveného a zpola opadaného listí. 53 alejí nominovaných v anketě Alej roku 2016. Rostou ve všech krajích, a i když se v některých sešlo i sedm nominací, zatímco v jiných jediná, může nyní zvítězit jen jediná. Záleží jen na hlasech, které mohou lidé poslat své favoritce na stránkách www.alejroku.cz. Hlasování začalo na začátku listopadu a končí se závěrem roku. Na začátku ledna pak bude vyhlášena Alej roku 2016.
 

„Aleje vnímáme jako výrazné prvky v naší krajině. Vyvolávají v člověku pocit bezpečí a domova, něčeho známého. Víme, že místní lidé si nejlépe ochrání to, s čím žijí, kudy chodí. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se anketa Alej roku každoročně snaží přitáhnout pozornost lidí k alejím,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

„Nominované aleje naplno dokazují, že favoritkami nejsou jen starobylé a majestátní aleje - objevují se i stromořadí kolem cest a silnic vysazená za praktickým účelem, aleje zaniklých osad znovu pohlcené přírodou, městská stromořadí. Z příběhů a poznámek nominací zaznívá úcta ke kouzlu, klidu a důstojnosti, ale zajiskří i kritika úředníků a obavy z kácení. Aleje letos i stmelovaly a jsou svědky společné práce lidí v obci, kteří alej vysazovali, nebo usilují o její záchranu,“ doplňuje koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.

Součástí ankety je i fotosoutěž. Ilustrační snímek
Součástí ankety je i fotosoutěž. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Loňská vítězka, Budkovanská kaštanová alej, potřebovala úctyhodných 1381 hlasů, aby těsně zvítězila. Organizátoři ankety věří, že i když je letos počet nominovaných alejí o něco menší (loni soupeřilo 65 alejí), počet hlasujících opět naroste. Drama ze závěru loňského ročníku jasně ukázalo, že vítězství v anketě je pro místní velmi prestižní metou, která dokáže spojit lidi z širokého okolí nominované aleje.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist