https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domu-na-prazsky-petrin-se-vratila-zachranena-sedmercata-plcha-velkeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domů na pražský Petřín se vrátila zachráněná sedmerčata plcha velkého

17.5.2017 14:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Před devíti měsíci je záchranáři našli jako sotva několik dní stará plší sedmerčata ve zničeném hnízdě. Od včerejšího večera jsou zpět doma na Petříně.
Před devíti měsíci je záchranáři našli jako sotva několik dní stará plší sedmerčata ve zničeném hnízdě. Od včerejšího večera jsou zpět doma na Petříně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V úterý 16. května večer vypustili pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy sedm plchů velkých. Před devíti měsíci je záchranáři našli jako sotva několik dní stará plší sedmerčata v hnízdě ve spadlém stromě. Nyní se vrátili domů na Petřín, který je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu ohroženého plcha velkého v Praze. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Plší mláďata jsou několik týdnů po narození zcela závislá na matce. Ošetřovatelé malé plchy museli nejprve každé tři hodiny krmit speciálním mlékem, později jim připravovali svačiny hlavně z ovoce a semínek. Ačkoli mláďata dobře prospívala, podzim a zimu přečkala v záchranné stanici. V přírodě se totiž plši ukládají k dlouhému sedmiměsíčnímu zimnímu spánku už v září nebo v říjnu a v té době by ještě nesamostatná malá mláďata sama venku nepřežila. Teprve nyní přišel správný čas, kdy se dorostlí plši mohou vrátit zpět do přírody, aby si poblíž svého původního rodiště mohli najít svá vlastní hnízda.

„V loňském roce pražská záchranná stanice zachránila rekordní počet plchů," říká radní Jana Plamínková. Zatímco za celou předchozí dobu fungování, tj. od roku 2012, měla stanice jen tři plší pacienty, loni v její péči v průběhu srpna a září skončilo, kromě plších sedmerčat z Petřína, dalších 15 plchů velkých. "Obvykle šlo o osiřelá a vyhladovělá mláďata, a tak se stanice na pár týdnů změnila v hotové plší minijesle,“ dodala Plamínková. Vypuštění sedmerčat do přírody je podle ní hezké připomenutí záslužné práce záchranné stanice.

Malý plch velký krmený speciálním mlékem.
Malý plch velký krmený speciálním mlékem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu

Plch velký se způsobem života v lecčems podobá veverce. Výborně šplhá, je mrštný a ohebný, má dlouhý huňatý ocas, díky němuž udržuje rovnováhu při akrobatických skocích ze stromu na strom, a nejlépe se cítí právě mezi větvemi v korunách stromů. Tam si také neustále shání potravu, aby dohnal dlouhý čas, který prospal během zimy.

Na jaře se živí výhonky a mladými listy a občas vybrakuje ptačí hnízdo nebo spolkne drobný hmyz. S blížícím se podzimem se jeho pozornost přesouvá k bobulím, ořechům, houbám a hlavně žaludům a bukvicím. Jen málokomu se ale podaří plcha mezi listovím zahlédnout, neboť tento malý obratný hlodavec je aktivní hlavně večer a v noci. Plch velký patří do čeledi plchovitých. V Česku žijí 4 druhy: plch velký, lesní a zahradní a plšík lískový. Všechny patří mezi chráněné druhy živočichů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist