https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drevozpracujici-prumysl-chce-aby-vice-ceskych-lesu-melo-certifikat-fsc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dřevozpracující průmysl potřebuje, aby více českých lesů mělo certifikát FSC

14.9.2017 01:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dřevozpracovatelé a nábytkáři tlačí správce státních lesů, aby začali používat lesní certifikát FSC (Forest Stewardship Council).  Ilustarční snímek.
Dřevozpracovatelé a nábytkáři tlačí správce státních lesů, aby začali používat lesní certifikát FSC (Forest Stewardship Council). Ilustarční snímek.
Dřevozpracovatelé a nábytkáři tlačí správce státních lesů, aby začali používat lesní certifikát FSC (Forest Stewardship Council). Dřevozpracovatelům totiž hrozí, že nebudou mít dostatek suroviny, která by měla certifikát, který požadují velcí odběratelé jako je třeba IKEA. Lesy ČR a Vojenské lesy a statky se k ekologicky laděnému certifikátu FSC stavěli spíše zdrženlivě a používaly certifikát PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes). Nicméně i ony mají vytipované lesy, které by bylo možné certifikovat jako FSC. Informuje o tom FSC ČR.
 

V úterý se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR uskutečnil kulatý stůl na téma „Řešení nedostatku dřeva FSC pro nábytkářský průmysl.“ Důvodem k uspořádání kulatému stolu byl aktuální nedostatem české FSC suroviny, kterou po českých dřevozpracovatelích požadují někteří z velkých odběratelů, jako například švédská IKEA. Ta od konce roku 2019 chce vyrábět výrobky pouze z recyklovaných či FSC zdrojů. Čeští zpracovatelé ale nemají dostatek českého FSC dřeva. V ČR je certifikováno FSC pouze asi 2 % lesů.

Objem poptávky (cca 380 000 m3) je tak velký, že ho efektivně mohou vyřešit správci státních lesů (jde asi o 400 000 ha). Hrozí totiž, že odběratelé přesunou svoji poptávku do okolních zemí, které FSC surovinou disponují. To by mohlo ohrozit asi 4000 pracovních míst.

Proto Asociace českých nábytkářů a Klastr českých nábytkářů spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou, Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky, Svazem českých a moravských výrobních družstev apelovaly postupně na státní lesy, ministerstvo zemědělství, pak i na premiéra. Problém má však i svůj environmentální aspekt. Nedávno Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR potvrdila, že „FSC tak může garantovat zlepšení stavu lesů a lépe je připravit na změny klimatu tak, jak to i odpovídá opatřením schváleným pro lesy v Národním akčním plánu adaptace na změnu klimatu...“

„Jde nám o podporu českých firem, ne o konflikt lesních certifikačních systémů,“ uvedl hlavní smysl semináře poslanec Martin Kolovratník (ANO). Zástupci nábytkářského, papírenského či dřevozpracujícího průmyslu následně deklarovali ve svých vystoupeních potřebu a nedostatek české FSC suroviny, který se u některých z nich, především dodavatelů IKEA, bude v následujících letech strmě zvyšovat.

„Certifikace se stává nejen nástrojem trvale udržitelného lesního hospodaření, ale i nástrojem tržním a je potřeba strukturovat v Česku podíl jednotlivých certifikací také s ohledem na poptávku trhu,“ dodal Pavel Kříž, předseda představenstva Dřevozpracujícího družstva Lukavec, jedné z největších dřevozpracovatelských firem s českým kapitálem. Že v České republice existuje signifikantní poptávka po FSC dřevu i v papírenském průmyslu, potvrdil Tomáš Pařík z firmy Wood & Paper. „Myslíme si, že je vhodné, aby část českých lesů byla certifikována jedním systémem a část druhým,“ dodal.

Oproti tomu ředitel Lesů ČR Daniel Szorád argumentoval předběžnou teoretickou studií, kterou si státní podnik vypracoval a která ukazuje vysoké náklady na certifikát FSC při plošné certifikaci státních lesů. „Podobné plošné kalkulace však nezohledňují konkrétní stav lesních porostů na vybraných lesních správách či majetcích a jejich výsledky se mohou velmi lišit, často také záleží na postoji zpracovatele analýzy. Kde je vůle, je i cesta. Zkušenosti lesních hospodářů, kteří dlouhá léta pracují se standardem FSC, ukazují daleko menší celkové náklady či pozitivní finanční bilanci,“ uvedl ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

Josef Vojáček z Vojenských lesů a statků ČR potvrdil, že státní lesy mají zájem pomoci českým zpracovatelským firmám a je potřeba se více soustředit na principy dohody v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů mezi lesními vlastníky a zpracovateli tak, aby certifikace FSC přinášela benefity všem. Daniel Szorád následně uvedl, že vhodné lesní majetky, kde lze snadno přejít na FSC hospodaření, mají vybrány i Lesy ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist