https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dtest-nektere-kecupy-obsahuji-pesticidy-a-i-bio-kecupy-obsahuji-mykotoxiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

dTest: Některé kečupy obsahují pesticidy. A i bio kečupy obsahují mykotoxiny

20.10.2011 14:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Testu se zúčastnily i dva kečupy z ekologického zemědělství, Tesco Organic/Rajčatový bio kečup a  Spak Bio Ketchup. Ani jeden neobsahoval pesticidy, což by odpovídalo jejich způsobu pěstování. Horší to zřejmě bylo se zpracováním samotných rajčat. Oba kečupy totiž obsahovaly mykotoxiny.
Testu se zúčastnily i dva kečupy z ekologického zemědělství, Tesco Organic/Rajčatový bio kečup a Spak Bio Ketchup. Ani jeden neobsahoval pesticidy, což by odpovídalo jejich způsobu pěstování. Horší to zřejmě bylo se zpracováním samotných rajčat. Oba kečupy totiž obsahovaly mykotoxiny.
Spotřebitelský test ukázal, že všech dvaadvacet testovaných kečupů obsahuje stopová množství různých mykotoxinů. V téměř polovině kečupů byly nalezeny i pesticidy, včetně těch, které se při pěstování rajčat nesmějí používat. Mezi testovanými byly i dva kečupy z ekologického zemědělství, ani jeden neobsahoval pesticidy, mykotoxiny však ano. Test provedlo občanské sdružení spotřebitelů dTest.
 

Mykotoxiny podle dTestu poškozují zdraví tím, že zatěžují játra a ledviny a způsobují poruchy imunity. Jen tři druhy z odhalených mykotoxinů přitom pocházejí z rajčat, ostatní se do kečupů dostaly s jinými přísadami kečupů, například z obilného či kukuřičného škrobu nebo z rostlinných olejů. Mykotoxiny dTest odhalil ve všech z dvaadvaceti testovaných kečupů.

Pesticidy se v zemědělství používají na hubení škůdců. dTest zjistil přítomnost pesticidů v devíti kečupech, včetně problematického přípravku chlorpyrifos, který se nesmí používat na plodiny určené k výrobě dětské stravy.

Nejhůře co od obsahu pesticidů a mykotoxinů zřejmě dopadl kečup Coop, který obsahoval tři druhy mykotoxinů z rajčatové plísně a pět druhů toxinů z plísní jiných plodin. Výsledky také poukazují na velké množství pesticidů.

Testu se zúčastnily i dva kečupy z ekologického zemědělství, Tesco Organic/Rajčatový bio kečup a Spak Bio Ketchup. Ani jeden neobsahoval pesticidy, což by odpovídalo jejich způsobu pěstování. Horší to zřejmě bylo se zpracováním samotných rajčat. Oba kečupy totiž obsahovaly mykotoxiny.

Celkovým vítězem testu, ve kterém se kromě mykotoxinů a pesticidů hodnotil i podíl rajčat, barva, senzorické hodnocení, živiny, označení na obalu a dávkovánívlastnosti, se stal kand Ketchup sladký extra, za výhodnou koupi dTest označil i Lidl Mikado/Kečup jemný.

Kompletní výsledky testu s podrobnými informacemi si lze po zaplacení poplatku 79 Kč stáhnout na webu dTest.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist