https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-ze-tri-biomedu-obsahovaly-pesticidy-ostatni-medy-jsou-casto-pancovane-zjistil-dtest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva ze tří biomedů obsahovaly pesticidy. Ostatní medy jsou často pančované, zjistil dTest

14.5.2012 10:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Falšování a pozměňování medu je zakázáno. Jak ukázal test,  přesto se tak děje. Ilustrační snímek
Falšování a pozměňování medu je zakázáno. Jak ukázal test, přesto se tak děje. Ilustrační snímek
Foto | quisnovus / Flickr
Spotřebitelskému testu bylo podrobeno 17 medů. Výsledky jsou tristní: čtyři z nich byly naředěné lacinou náhražkou ze sirupu, dva z nich byly dobarvovány éčky. V testu byly i tři medy s nálepkou bio, ve dvou byly nalezeny pesticidy. Jak dále odhaluje dTest, falšování medu je čím dál víc sofistikované.
 

„Pro biopotraviny, tedy i pro biomed, neexistují žádné zvláštní limity pro rezidua pesticidů,“ informuje Ida Rozová z časopisu dTest. Jejich přítomnost v medu ale naznačuje, že nebyly splněny podmínky pro bioprodukci medu. Dva biomedy, albert Bio med květový (dodavatel PRO-BIO s.r.o.) a Billa Naše Bio / med lesní květový smíšený (dodavatel Dr. Ing. Jan Pintíř, PhD.), obsahovaly insekticid acetamiprid, albert navíc ještě insekticid thiacloprid.

Falšování a pozměňování medu je zakázáno. Jak ukázal test, přesto se tak děje. Ještě v době nedávné se med ředil cukerným roztokem z řepy, což se dalo poměrně snadno odhalit. „Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu,“ uvádí Ida Rozová z časopisu dTest.

Když vědci dotáhli náskok falšovatelů a dokázali prokázat manipulaci s cukry v medu, přešli falšovatelé na vyšší úroveň. „Přibližně před čtyřmi lety začali používat sirup z obilí,“ přibližuje praktiky falšovatelů Rozová. Vědci se tentokrát vydali cestou enzymů, které nejsou medu vlastní. Přítomnost obilných sirupů indikuje cizorodý enzym beta-fruktofuranozidáza, který se používá na jejich výrobu.

Falšovanými medy, které dTest se svém testu odhalil, jsou: JSG Med luční (dodavatel JSG med a.s., Plzeň, trvanlivost do 04.11.14), Kaufland Stilla fiori / Honey floral med květový (dodavatel Kaufland ČR, v.o.s., trvanlivost do 14.10.13), Product Bohemia Med včelí květový lesní (dodavatel Product Bohemia s.r.o., Nová Ves u Chotěboře, trvanlivost do 31.12.2012) a Včelařský dvůr Včelí med květový nektarový (dodavatel MORAVIAPRODUKT – Češka, Lednice, trvanlivost do 07.11.2014). Dva z falšovaných medů, JSG med a Product Bohemia Med včelí květový lesní, byly navíc obarvené éčkem – amoniak-sulfitovým karamelem (E150d).

Výsledky falšovaných medů a biomedů se stopami pesticidů jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/medy


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist