https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicka-kvalita-ceskych-jezer-patri-v-evrope-k-nejhorsim-zjistili-cesti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologická kvalita českých jezer patří v Evropě k nejhorším, zjistili čeští vědci

11.5.2017 06:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Asi nejprozkoumanější českou nádrží je římovská přehrada na Českobudějovicku, která zásobuje pitnou vodou jižní Čechy. Tuto přehradu českobudějovičtí hydrobiologové nepřetržitě monitorují už více než čtyři desetiletí.
Asi nejprozkoumanější českou nádrží je římovská přehrada na Českobudějovicku, která zásobuje pitnou vodou jižní Čechy. Tuto přehradu českobudějovičtí hydrobiologové nepřetržitě monitorují už více než čtyři desetiletí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Co nejvíce ovlivňuje ekologickou kvalitu evropských jezer? Například nadměrný přísun živin, který je způsoben zejména intenzivní zemědělskou výrobou a odpadními vodami ze sídel. Nebo třeba úpravy pobřeží či kolísání hladiny a také intenzita využívání jezer, především rekreační. Nejlépe si přitom stojí jezera v Německu a Estonsku. Ta Česká patří naopak mezi ty s nejhorší kvalitou. Zjistili to vědci z Biologického centra Akademie věd, kteří během tří let prozkoumali 556 jezer v 10 evropských státech. Kromě jiného vytvořili i nástroj, který umožňuje srovnávat zatížení jezer po celé Evropě. Informuje o tom Biologické centrum Akademie věd.
 

„V naší studii jsme zjišťovali, jak jsou rybí obsádky ovlivněny těmito nejvýznamnějšími stresory. Kombinace stresorů měla na rybí indikátory vždy silnější vliv, než když jsme testovali stresory jednotlivě,“ říká Petr Blabolil, výzkumný pracovník Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Právě kombinaci stresorů vědci využili pro vytvoření souhrnného indexu antropogenního zatížení – TAPI (z angl. originálu total anthropogenic pressure intensity index). Ten se stal vhodnou alternativou pro biologické indexy, které jsou na mezinárodní úrovni často jen obtížně porovnatelné. Díky tomu lze vyhodnotit míru intenzity stresorů na jednotlivých jezerech i sjednotit hodnocení ekologické kvality napříč kontinentem.

Výsledky analýz ze zkoumaných evropských jezer však příliš nepotěšily. „Ekologický stav rybích obsádek ve státech EU je bohužel často horší, než bychom si přáli a jaký je vyžadován Rámcovou směrnicí vodní politiky,“ hodnotí Jan Kubečka, ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Asi nejlépe si stojí jezera v Německu a Estonsku, na opačné straně stupnice je Dánsko, Litva, Holandsko a také Česká republika. Jedná se o důsledky činnosti společnosti. Ve státech s vysokou populační hustotou jsou jezera pod vyšším tlakem působících stresorů, než v méně zalidněných.

Druhým aspektem je chování lidí. V určitých zemích je voda vnímána jako klíčové dědictví od předků, o které se musí pečovat, aby mohla sloužit i našim potomkům. V tomto bodě mají Češi stále rezervy, míní jihočeští vědci.

V České republice analyzovali vědci na 23 umělých jezer, přesněji přehradních nádrží, ze všech částí republiky. Nejlepší hodnocení obdržely nádrže v bývalém vojenském újezdu Brdy (dnes stejnojmenná chráněná krajinná oblast) a také šumavská nádrž Nýrsko a krušnohorské Fláje. Kvalitní rybí společenstva se rovněž formují v tzv. důlních jezerech v severozápadních Čechách, která vznikla zatopením povrchových hnědouhelných dolů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist