https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-opatovice-v-pololeti-dokonci-modernizaci-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Opatovice v pololetí dokončí modernizaci provozu

6.3.2016 14:20 | OPATOVICE NAD LABEM (ČTK)
Společnost Elektrárny Opatovice (EOP) letos dokončí nákladný projekt ekologizace svého provozu. Větší část modernizace již má za sebou, celkové náklady dosáhnou asi 2,7 miliardy korun. Na část získala firma dotaci z Operačního programu Životní prostředí, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Martin Sýkora.
 

"Dá se říct, že je to nejkomplexnější obnova teplárny v České republice," uvedl Sýkora.

EOP již rekonstruovala čtyři kotle, postavila čtyři nové filtry pevných částic a linku odsíření. Rekonstrukci podstoupil hlavní komín i míchací centrum, v současnosti se buduje druhá odsiřovací linka, která by měla být v provozu od poloviny roku. Díky této modernizaci se sníží emise oxidů dusíku, síry a množství polétavého prachu.

Elektrárna nemá pro letošní rok 2016 povolené žádné vyšší emisní stropy. Podle integrovaného povolení musí u oxidů síry a dusíku plnit emisní stropy, které jsou o více než polovinu nižší, než byly v roce 2015. U prachu plní EOP již nyní zpřísněné emisní limity, které vejdou v platnost od roku 2020.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Rozvodné sítě v délce 300 kilometrů zásobují teplem řadu východočeských firem a institucí a více než 60.000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč. Vlastníkem EOP je prostřednictvím firmy EP Energy Energetický a průmyslový holding.

Také druhá velká elektrárna v kraji, elektrárna ve Chvaleticích, letos zmodernizuje bloky tři a čtyři, celková cena zakázky činí 2,5 miliardy korun. Rekonstrukce má zlepšit ekologické i ekonomické parametry výroby, snížit emise oxidů dusíku a prachových částic a prodloužit životnost obou bloků do roku 2030.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist