https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-keporkaku-podle-vedeckych-pozorovani-pribylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Keporkaků podle vědeckých pozorování přibylo

7.11.2011 05:00 | LA JOLLA/ HODONÍN (Ecomonitor)
Badatelé si pomohli velrybí obdobou „otisku palce“, totiž specifickými strukturami skvrn a fleků na ocastních ploutvích velryb. K sejmutí otisku pak posloužil obyčejný fotoaparát.
Badatelé si pomohli velrybí obdobou „otisku palce“, totiž specifickými strukturami skvrn a fleků na ocastních ploutvích velryb. K sejmutí otisku pak posloužil obyčejný fotoaparát.
Počet keporkaků (Megaptera novaeangliae) od posledního zkoumání v roce 2008 vzrostl. Velryby, které na práh vyhubení přivedl nadměrný rybolov, se díky důsledné ochraně postupně vzpamatovávají z nejhoršího. Na aktuálním sčítání keporkaků se velkou měrou podílely fotografie ocasních ploutví těchto velryb, píše server ENN.
 

Badatelé po tři dlouhé roky vyhledávaly všechny kytovce v oblasti severního Pacifiku. Zdánlivě drobný problém jim ale silně komplikoval práci: keporkakové mají značný „akční“ radius, a tak nikdy nebylo úplně jasné, jestli například jednu velrybu nepočítají už popáté. Badatelé se chtěli vyhnout všem invazivním metodám, jako je například čipování pomocí kuše. Pomohli si velrybí obdobou „otisku palce“, totiž specifickými strukturami skvrn a fleků na ocastních ploutvích velryb. K sejmutí otisku pak posloužil obyčejný fotoaparát. Každému keporkakovi byla založena vlastní karta, jen namísto otisků prstů na ní byl zakreslen podrobný záznam uspořádání skvrn.

Funkčnost celého systému prověřilo letní mapování, kdy keporkaci táhnou za teplem a potravou na jih. I tady je mořští biologové dokázali podle záznamů určit. Bylo tak možné stanovit celkovou populaci těchto vzácných kytovců porovnáním počtu těch se záznamem a bez záznamu. Zatímco v roce 2008 se dospělo k číslu pod 20 tisíc jedinců, nový odhad překonává číslo 21 tisíc.

„Máme za to, že výsledná čísla mohou být i trochu vyšší,“ říká Jay Barlow, výzkumník Jihozápadního centra pro výzkum ryb NOAA. Populace keporkaků zůstává nadále ve všech oceánech ohrožena, k čemuž přispívá i znečištění moří a klimatické změny.

Článek byl uveřejněn 19. 10. 2011 pod názvem In the News: Scientists raise estimate of humpback whale numbers na serveru ENN.com.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist