https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eps-at-nejvyssi-kontrolni-urad-dohledne-take-na-cez-a-ceske-drahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EPS: Ať Nejvyšší kontrolní úřad dohlédne také na ČEZ a České dráhy

21.5.2011 05:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle EPS by měl mít Nejvyšší kontrolní úřad možnost sledovat hospodaření ČEZu. Na snímku uhelná elektrárna Prunéřov.
Podle EPS by měl mít Nejvyšší kontrolní úřad možnost sledovat hospodaření ČEZu. Na snímku uhelná elektrárna Prunéřov.
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Podle v dubnu vládou schválené novely by se měly rozšířit dosud omezené pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ekologický právní servis však požaduje, aby měl NKÚ možnost dohlížet také na obchodní společnosti s majetkovou účastí státu a samospráv. Například na ČEZ nebo České dráhy.
 

Během včerejšího dopoledne se v poslanecké sněmovně uskutečnil seminář na téma možností rozšíření pravomocí NKÚ, který by měl být možnost dohlížet také na obchodní společnosti s majetkovou účastí státu a samospráv. Stejně, jako je tomu v okolních zemích.

Seminář byl reakcí na návrh novely, který v dubnu schválila vláda. Podle této novely se mají rozšířit dosud velmi omezené pravomoci českého NKÚ na územní samosprávné celky, vysoké školy a veřejnoprávní média. Podle Martina Fadrného z EPS je však návrh polovičatý a opět neumožní kontrolu firem typu ČEZu, Českých drah (ČD) nebo Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).

„Přitom celkový obrat těchto firem je víc než 60 % státního rozpočtu,“ vysvětluje Fadrný. Podle médií jsou v těchto firmách zakázky předražené o miliardy, například nákup lokomotiv v ČD, tramvají v DPP nebo obnova hnědouhelných elektráren ČEZu. „Domníváme se, že by NKÚ měl být schopný kontrolovat důležité obchodní vazby těchto firem,“ řekl Fadrný pro Ekolist. Tyto podniky disponují obrovskými finančními prostředky a veřejné zakázky se kvůli korupci prodražují o 10 – 20 %.

Semináře, který pořádal EPS a Respekt Institut, se zúčastnili zástupci všech vládních i opozičních politických stran s výjimkou ODS. Vystoupili ekonomové, politici, zástupce slovenského NKÚ i další zainteresovaní odborníci a názory byly v podstatě pozitivní, tedy přítomní se shodli, že by bylo vhodné novelu upravit. Jak však politici přiznali, nemohou mluvit za celé strany, protože názory jednotlivých senátorů se různí. Během semináře také vyšlo najevo, že rozšíření pravomocí má oporu v koaliční smlouvě. Tato podstatná věta ale v programovém prohlášení vlády chybí.

ČEZ, který je z většiny vlastněn státem, se podle Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu chová naprosto samostatně a spíše naopak kontroluje, co dělá stát. Větší rozšíření pravomoci NKÚ, jak je navrhuje EPS, by podle něho umožnilo lépe kontrolovat, jakým způsobem stát nakládá s veřejnými penězi uloženými v těchto velkých podnicích.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist