https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eukalypty-umi-ze-zeme-vytahnout-zlato-a-ulozit-ho-ve-svych-listech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eukalypty umí ze země vytáhnout zlato a uložit ho ve svých listech

24.10.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stromy umí ze země vytáhnout nejen zlato, ale i další látky. Na snímku jsou vidět stopy manganu.
Stromy umí ze země vytáhnout nejen zlato, ale i další látky. Na snímku jsou vidět stopy manganu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CSIRO
Peníze na stromech nerostou, to je známá pravda, ale o zlatu to úplně do puntíku neplatí. Vědci totiž zjistili, že v listech a větvičkách eukalyptů rostoucích na zlatonosných půdách západní Austrálie zlato je.
 

„Eucalyptus funguje jako jakási pumpa. Jeho kořeny se proplétají hluboko a široko pod zemí a nasávají vodu obsahující zlato. A protože zlato jako takové by bylo pro rostlinu toxické, odvede jed až do listů a větviček. A těch se jednou za čas zbaví tím, že je shodí,“ říká geochemik Mel Lintern ze společnosti CSIRO.

Objev zlata v listech eukalyptů je jistě zajímavý, ale novodobou zlatou horečku zřejmě nenastartuje. Zlaté „nugety“ mají v průměru jen jednu patnáctinu průměru lidského vlasu. A jsou pro lidské oko tak malé, že je nerozezná.

Praktický význam ale nález mít může. Lze jej využít jako indikátor toho, že v dané oblasti jsou půdy bohaté na zlato. Kořeny eukalyptů totiž dosáhnou i desítky metrů hluboko, což je oblast sedimentů, které vznikly před 60 miliony let.

„Díky listům se můžeme poměrně snadno dozvědět, co je asi v daném místě pod zemí, aniž bychom museli provádět průzkumné vrty,“ říká Mel Lintern. „To je rozhodně průzkumná metoda, která je pro životní prostředí šetrnější než vrtání“.


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist