https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-rysich-hlidek-do-posumavi-se-zatoulal-vlk-samotar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast Rysích hlídek: Do Pošumaví se zatoulal vlk samotář

14.11.2016 14:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Portrétní záběr vlka, který se přišel na podzim podívat do objektivu automatické kamery, pochází z jižního Pošumaví. Jedná se o osamělého jedince.
Portrétní záběr vlka, který se přišel na podzim podívat do objektivu automatické kamery, pochází z jižního Pošumaví. Jedná se o osamělého jedince.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Fotopasti Hnutí DUHA doplnily obraz aktuálního výskytu vlků v České republice. Portrétní záběr vlka, který se přišel na podzim podívat do objektivu automatické kamery, pochází z jižního Pošumaví. Jedná se o osamělého jedince. Na našem území se pohybuje jedna vlčí smečka na Kokořínsku a druhá na Broumovsku. Další trvalý výskyt vlků v ČR není prokázán, byli však letos zaznamenání i na Šluknovsku, v Krušných horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech. Informuje o tom Hnutí DUHA.
 
Aktuální poznatky z vědeckého výzkumu v Evropě ukazují na velkou schopnost vlků putovat při hledání nového teritoria stovky kilometrů a přizpůsobit se člověkem pozměněné krajině střední Evropy. Oproti sousednímu Německu, Polsku či Slovensku Česká republika dlouze čekala na návrat první vlčí smečky. Přírodní podmínky jsou přitom u nás pro vlka velmi vhodné. Je tu dostatek kořisti - jelenů, srnců či divokých prasat. Vlčí populace pomáhá obnovit přírodní rovnováhu a přispívá k přirozené obnově našich lesů i snížení škod na zemědělských plochách, která způsobují divoká prasata.

„Vlci jsou důležití pro regulaci zvěře i naše lesy. Pomáhají regulovat přemnožená divoká prasata a také jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem poškozují lesní porosty. Případné škody způsobené chovatelům hospodářských zvířat hradí podle zákona stát. Nejlepší ochranou stád hospodářských zvířat jsou pastevečtí psi a vhodné elektrické ohradníky, které odradí šelmu od snadného získání kořisti,“ říká Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek Hnutí DUHA.

Aktuální výskyt vlků v České republice

CHKO Kokořínsko-Máchův kraj: Vlci se zde prvně objevili na jaře roku 2014. V létě pak zde byla zaznamenána první vlčata na území ČR po více než sto letech. Vlčí smečka se tu rozmnožuje již třetím rokem. Na jejím monitoringu se podílí pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj a Hnutí DUHA Olomouc.

CHKO Broumovsko: Vlci, kteří se na Broumovsku usadili na podzim roku 2015, přivedli letos na jaře na svět minimálně dvě mláďata. Rozmnožování potvrdili během léta pracovníci Hnutí DUHA Olomouc a Správy CHKO Broumovsko prostřednictvím nahraného vlčího vytí a také díky záběrům z fotopastí.

Jihozápadní Čechy: Informace o trvalém výskytu vlků na Šumavě a v Pošumaví nejsou k dispozici. Jednotlivé záznamy z fotopastí či přímá pozorování svědčí spíše o tom, že územím procházejí téměř bez povšimnutí člověka jednotliví vlčí tuláci. Necelých třicet kilometrů za rakouskými hranicemi se od letošního roku objevuje vlčí smečka se čtyřmi vlčaty. Na monitoringu šelem v jihozápadních Čechách spolupracují především pracovníci Správy NP a CHKO Šumava, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, CHKO Blanský les, organizace ALKA Wildlife a Hnutí DUHA.

Dále byl letos výskyt vlků doložen ve většině našich pohraničních pohoří, například v Krušných horách, na Šluknovsku, v Krkonoších, Jeseníkách nebo v Beskydech.

Nový záznam vlka se podařilo získat díky dobrovolnickým Rysím hlídkám Hnutí DUHA, které se podílejí na monitoringu a ochraně rysa ostrovida na Šumavě a v Pošumaví již jedenáct let. Za tu dobu se v nich prostřídalo přes 300 dobrovolníků a každoročně přibývají další. Také letos jsou pro nové zájemce připraveny úvodní školení, kde se budoucí „hlídkaři“ dozví vše potřebné o biologii a ekologii velkých šelem, jejich monitoringu i ochraně. Termíny školení a možnost přihlášení jsou na speciálním webu zaměřeném na velké šelmy v České republice www.selmy.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Luděk Králíček

Luděk Králíček

15.11.2016 09:27
Dobrý den. Otázkou zůstává zda to není některý z vlků, kteří zdrhli z vlkária NP Šumava. Prý byli tři a dva už jsou ve věčných lovištích - asi uhynuli hladem. Proč o úniku polo domestikovaných a tím pádem nebezpečných šelem zvyklých na člověka naše média mlčí?
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

15.11.2016 10:46 Reaguje na Luděk Králíček
Útěk vlků z vlkária v Srní by byl námět jak víno. Jan Dvořák, tiskový mluvčí NP Šumava mě však zklamal: žádní vlci jim z vlkária nikdy neutekli.
Odpovědět
Luděk Králíček

Luděk Králíček

15.11.2016 12:33
Tak to se omlouvám, asi jsem měl špatnou informaci. Pan Dvořák jako správný mluvčí mluví čistou pravdu. Tak se ho také zeptejte, kde ty vlky za peníze daňových poplatníků nakoupili (a kolik ta sranda stála)nebo je dostali darem? Další zajímavá informace by byla, zda na ně měli CITES. Na ten se při podobných bohulibých aktivitách taky zapomíná.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

15.11.2016 16:11 Reaguje na Luděk Králíček
Vlci poházejí ze zoologických zahrad. A to jak z českých (z Plzně), tak z německých zoo.
Poku máte nějaké další nejasnosti, pak se prosím obraťte buď na pana Dvořáka (jan.dvorak (a) npsumava.cz), nebo v případě konkrétních podezření na Českou inspekci životního prostředí (www.cizp.cz).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist