https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gabon-za-nelegalni-tezbu-vzacnych-a-posvatnych-stromu-do-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gabon: Za nelegální těžbu vzácných a posvátných stromů do vězení

9.11.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dřevo z Kevazingo je předmětem přísné ochrany od roku 2001, ale v té době jich v Gabonu mnoho nezbylo. Poptávka z dřevařských společností ze zahraničí, především Číny, zdecimovala většinu známých lokalit. Ilustrační foto.
Dřevo z Kevazingo je předmětem přísné ochrany od roku 2001, ale v té době jich v Gabonu mnoho nezbylo. Poptávka z dřevařských společností ze zahraničí, především Číny, zdecimovala většinu známých lokalit. Ilustrační foto.
V džunglích Gabonu se s každým dnem píše nová kapitola boje proti pašerákům, nelegálním dřevorubcům a překupníkům. Jedním z aktuálních kladných hrdinů je státní zástupce Alain Georges Moukoko, který během jediného měsíce poslal za katr šestadvacet dřevorubců, zkorumpovaných úředníků a jejich zahraničních pomahačů. Výrazně mu při tom pomohla ochranářská organizace AALF, která se zde přímo v terénu na posílení vymahatelnosti práva soustředí.
 

Případ z Gabonu rozhodně není ojedinělý úspěchem, byť celý jeho průběh dobře dokládá, s jakými komplikacemi se tu musí ochránci přírody potýkat. Gabonští si i v jednadvacátém století zakládají na svém kulturním dědictví, jehož součástí je také ochrana „tradičních posvátných“ prvků přírody. Jedním z nich jsou i mohutné, čtyřiceti metrů dorůstající stromy Kevazingo. Věda je zná pod latinským jménem Guibourtia demeusei, ale častěji se o nich hovoří jako o růžovém dřevu z Afriky, nebo dřevu Bubinga. Pevné a těžké dřevo s přenádhernou kresbou je pro místní předmětem duchovní hodnoty, ale pro zahraniční výrobce nábytku představuje výhodný byznys. U nábytku z Kevazingo neplatíte za metry čtvereční, ale za kilogramy hmoty. Cenou jsou trojciferné položky v dolarech.

Dřevo z Kevazingo je předmětem přísné ochrany od roku 2001, ale v té době jich v Gabonu mnoho nezbylo. Poptávka z dřevařských společností ze zahraničí, především Číny, zdecimovala většinu známých lokalit. Ochrana posledních vzácných solitérů navíc nemohla být účinná, dokud byl systém ochrany závislý na zkorumpovaných úřednících, uplácejících pašerácích a nepostižitelných překupnících. Alespoň, než do hry v roce 2010 vstoupila AALFI, která začala monitorovat jejich aktivity, překupnické sítě a takzvaně jim šlapat na paty. Jedním z výsledků často nebezpečné práce „posilovatelů práva“ je i listopadový úlovek. Policejní náramky cvakly na zápěstích šestadvaceti lidí, z nichž pět bylo čínské národnosti a začteni byli i tři místní úředníci z provincie Ogooué-Ivindo. Obvinění? Nelegální těžba dřeva Kevazingo.

Zadrženým nepomohlo ani povolení „ke sběru spadaného dřeva“, které jim vystavil regionální dřevařský boss Nze Angwe. Kamion naložený dřevem Kevazingo totiž naložil svou zásilku stovky kilometrů od údajného místa nálezu a dřevo pocházelo z prokazatelně vzrostlého zdravého stromu. Státní zástupce Moukoko společně s lidmi z AALFI zjistil dané skutečnosti, včetně kontaktů zmíněného majitele dřevařské firmy s čínským překupníkem dřeva, Yangem Showlingem. Během dne se tak podařilo rozkrýt celou síť, od dřevorubců, řidičů až po zkorumpované úředníky a překupníky. Státní zástupce Moukuko mohl hned následujícího dne potvrdit, jak vážně svou výzvu myslí: „Přišel jsem bojovat s nelegálním kácením a korupcí“. Navštívili ho totiž dva muži, kteří mu nabídli úplatek 4000 dolarů, pokud propustí čínského překupníka. I oni záhy skončili za mřížemi.

„To není pokus o úplatek, to je čistá korupce,“ zmínil při tiskové konferenci Moukoko. „Ti lidé si myslí, že milion nebo dva mohou uplatit právo.“ Pravdou je, že s úplatkem nenastavili zrovna nejvyšší laťku. Moukoko je totiž známý tím, že nedávno odmítl úplatek 100 000 dolarů od společnosti SIAT Gabon, která se v zemi pokouší o pěstování olejné palmy a těžbu přírodního kaučuku. Nezkorumpovaný státní zástupce, který se nebojí prosazovat zákon, je po dlouhé době jasným signálem, že v Gabonu se mění situace. „Časy, kdy se tu mohly beztrestně bez povolení kácet lesy, jsou u konce,“ tvrdí státní zástupce Moukuko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist