https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/google-zdvojnasobil-dosud-nejvetsi-investici-svuj-vykon-v-oze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Google zdvojnásobil dosud největší investicí svůj výkon v OZE

15.12.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Google touto investicí, která posunula vlastněný instalovaný výkon v OZE již přes 2 GW, téměř zdvojnásobil svoji současnou kapacitu v čistých zdrojích. Na ilustračním snímku větrná farma v Kalifornii.
Google touto investicí, která posunula vlastněný instalovaný výkon v OZE již přes 2 GW, téměř zdvojnásobil svoji současnou kapacitu v čistých zdrojích. Na ilustračním snímku větrná farma v Kalifornii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zatímco zástupci států jednali na klimatické konferenci COP21 v Paříži o závazcích v boji proti klimatickým změnám, internetový gigant Google oznámil svůj největší nákup obnovitelných zdrojů energie (OZE) v historii. Obří akvizice Googlu zahrnuje několik větrných a solárních elektráren napříč Spojenými státy, Chille a Švédskem.
 

Uzavřené kontrakty poskytnou 842 MW „zelené“ elektřiny pro napájení datových center společnosti, která se tak přiblížila opět o krok blíže svému cíli pokrýt 100 % své spotřeby elektřiny z OZE.

Google touto investicí, která posunula vlastněný instalovaný výkon v OZE již přes 2 GW, téměř zdvojnásobil svoji současnou kapacitu v čistých zdrojích. Pro srovnání, 2 GW je instalovaný výkon všech fotovoltaických elektráren v České republice.

Internetový gigant podporuje obnovitelné zdroje od otevření svého prvního datového centra v roce 2006. Nejnovější datové centrum, které vznikne v americké Alabamě v areálu staré uhelné elektrárny, bude napájeno kompletně z OZE.

Kromě svých vlastních obnovitelných zdrojů podporuje Google dlouhodobě projekty po celém světě. Za posledních pět let investoval do 22 projektů již více než 2,5 miliardy dolarů. Jednalo se přitom o projekty na několika kontinentech od projektů v Kansasu přes Německo až po Keňu. Nedávno Google oznámil svoji investici do největšího větrného parku v Africe, který je budován právě v Keni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist