https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/halogenove-zarovky-mely-za-rok-zmizet-z-trhu-vyrobci-si-vymohli-odklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Halogenové žárovky měly za rok zmizet z trhu, výrobci si vymohli odklad

7.5.2015 14:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nábytkářský gigant IKEA se chce halogenek ve svém sortimentu zbavit už letos. „Od září chceme přejít na LED technologii,“ říká Jeanette Skjelmoseová z IKEA. Podle ní si spotřebitelé v IKEA na LED svítidla již zvykli.
Nábytkářský gigant IKEA se chce halogenek ve svém sortimentu zbavit už letos. „Od září chceme přejít na LED technologii,“ říká Jeanette Skjelmoseová z IKEA. Podle ní si spotřebitelé v IKEA na LED svítidla již zvykli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Původní plán byl, že od září 2016 by na trhu neměly být zdroje světla s energetickým štítkem C a horším. To v praxi znamená, že by se přestaly prodávat halogenové žárovky. Výrobcům těchto svítidel se na konci dubna podařilo přesvědčit Evropskou unii, aby omezení platilo až o dva roky později, tedy od roku 2018. Podle nich nejsou LED žárovky ještě dostatečně dokonalé, aby mohly plně nahradit halogenové žárovky. Ale například IKEA počítá s tím, že halogenky coby neefektivní svítidlo vyřadí ze sortimentu už letos.
 

Výrobci argumentují tím, že odklad povede k úsporám, protože si spotřebitelé později koupí lepší a efektivnější LED svítidla, než jaká jsou dostupná dnes. Podle spotřebské organizace Coolproduct tento dvouletý odklad naopak znamená, že evropští spotřebitelé přijdou o úspory energie v hodnotě 6,6 miliardy euro. Prostě tím, že energii propálí v neúsporných halogenových žárovkách.

Diederik de Stoppelaar z výrobní asociace LightingEurope říká, že jednoduše chvíli trvá, než se alternativní technologie dostatečně vyvinou, aby mohly převzít celý trh. Podle asociace je odklad o dva roky přijatelný kompromis, asociace by raději viděla termín ještě o dva roky později, v roce 2020.

„Deadliny si dáváme proto, abychom dali věci do pohybu. Ale nefunguje to, když termíny odkládáme,“ říká Stamatis Sivitos z Coolproduct. Rozhodnutí o odložení termínu umožní výrobcům prodávat neefektivní halogenky o pár let déle, Sivitos však věří, že technologie LED je převálcuje. A dost možná i bez termínů.

Například nábytkářský gigant IKEA se chce halogenek ve svém sortimentu zbavit už letos. „Od září chceme přejít na LED technologii,“ říká Jeanette Skjelmoseová z IKEA. Podle ní si spotřebitelé v IKEA na LED svítidla již zvykli.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

7.5.2015 16:17
Aneb tak to funguje když trh a rozhodnutí spotřebitele nahradi "befehl".. a někteří tomu dokonce tleskají.
Naštěstí máme klasických žárovek dost a nemusíme si kazit oči.
Ale třeba to časem začne úřad kontrolovat... a číst si budu muset pod peřinou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist