https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlidaci-pes-prazskych-kauz-praguewatchcz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlídací pes pražských kauz - praguewatch.cz

20.9.2010 09:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Webová stránka Praguewatch.cz
Webová stránka Praguewatch.cz
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve čtvrtek 16. září 2010 byl v kině Oko v Praze slavnostně spuštěn internetový rozcestník praguewatch.cz. Podle iniciátorů má za cíl ukázat na odvrácenou tvář hlavního města a na jednom místě krátce představit všechny jeho kauzy, sporné případy městské politiky a využívání veřejného prostoru a zdrojů.
 

„Web má být kritickým pohledem na Prahu,“ přestavil nové webové stránky koordinátor projektu Marek Čaněk. Podle něj má upozorňovat a soustředit na jedno místo všechny problémy, které se v Praze objevují, ať už v oblasti dopravy, využití historického centra, bydlení nebo životního prostředí. „Našim cílem je často komplikované kauzy popsat srozumitelným jazykem a představit aktéry, kteří v nich hrají hlavní roli,“ pokračuje Marek Čaněk.

„Projekt by měl udržovat v lidech povědomí o tom, co se kolem nich děje,“ doplňuje spoluzakladateka, sociální geografka Michaela Pixová. Podle právníka Petra Kužvarta z úzce spolupracujícího sdružení Ateliér pro životní prostředí mají totiž lidé jednu slabinu – a to, že nesledují úřední desky. „Probudí se teprve tehdy, když se vedle nich začne kopat a betonovat,“ popisuje Petr Kužvart.

V současné době jsou na webu praguewatch.cz v oblasti životního prostředí mimo jiné kauzy dotýkající se Trojmezí, Litochlebského náměstí, rozvojového území Velké Roztyly nebo Pankráce.

Do činnosti webu Praguewatch.cz se může zapojit i veřejnost. Občanská sdružení mohou redakci upozornit na kauzy, ve kterých se angažuje, vítaní jsou i jednorázoví i dlouhodobí spolupracovníci, kteří by psali o důležitých kauzách, oblastech a tématech, která na mapě zatím chybí.

Kromě webu pražských kauz provozuje občanské sdružení také blog praguewatch.wordpress.com s komentáři, studiemi a rozhovory o směřování současné Prahy a plánuje debaty a organizované prohlídky jednotlivých kauz. První z interaktivních vycházek se má uskutečnit na Jižním Městě v neděli 3. října.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist