https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ikonickych-australskych-kasuaru-ubyva-podle-ochrancu-hrozi-ze-je-ustudujeme-k-smrti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ikonických australských kasuárů ubývá. Podle ochránců hrozí, že je ustudujeme k smrti

9.4.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ročně se za kasuáry vydávají desítky vědců a badatelů, kteří vyprodukovali takové množství učených studií, že by to udusilo dinosaura. Víme, že jsou ohrožení a vymírající, ale prakticky nic s tím neděláme.
Ročně se za kasuáry vydávají desítky vědců a badatelů, kteří vyprodukovali takové množství učených studií, že by to udusilo dinosaura. Víme, že jsou ohrožení a vymírající, ale prakticky nic s tím neděláme.
Australští ochránci přírody bijí na poplach. Za poslední tři měsíce v okolí Queenslandu zemřelo stejné množství kasuárů, jako bylo evidováno za celý rok 2014. Podle ochránců reálně hrozí, že tohoto velkého nelétavého ptáka ustudujeme k smrti dřív, než se podaří přijít s programem účinné ochrany.
 

Úřad pro ochranu životního prostředí letos eviduje šest incidentů usmrcených kasuárů, píše Guardian. Ve dvou případech se jednalo o napadení psem, ve čtyřech pak srážku s automobilem. I když by se mohlo zdát, že šest mrtvých nelétavých ptáků není zase tak vysoké číslo, a že jiné ohrožené druhy ročně mizí po statisících, čas kasuárům odtikává rychleji. Podle pravidelného sčítání jich ve volné přírodě Austrálie žije jen 4381 kusů, a jejich populace je vázána jen na malé území. Každá podobná nehoda tak snižuje šance na přežití celého druhu v původním areálu. Údaje o počtu pro kasuáry smrtících incidentů mohou být navíc podhodnocené.

„Osobně si myslím, že skutečná čísla zabitých ptáků jsou dvojnásobná,“ myslí si Russell Constable, člen Cassowary Coast Alliance, organizace zaměřené na záchranu kasuárů. Podle něho je snadné spočítat ptáky ležící podél silnic, kde jsou těla velkých ptáků pěkně na očích. „Na kasuáry ale útočí i lovečtí psi, se kterými si lovci vyšli na lov prasat. Takto zabité ptáky ale vidět není.“ Kritická situace prý panuje zejména v lokalitách Tully, Bramston a podél Mission Beach.

Kasuár je symbolickým zvířetem severních australských teritorií, a řada měst od Queenslandu po Cape York si tohoto téměř dvoumetrového obra dala do znaku. Pasivní podpora a sympatie prý ale nestačí. „Je to zvíře, které nejspíš ustudujeme k smrti,“ říká Russell Constable. „Ročně se za kasuáry vydávají desítky vědců a badatelů, kteří vyprodukovali takové množství učených studií, že by to udusilo dinosaura. Víme, že jsou ohrožení a vymírající, ale prakticky nic s tím neděláme. K čemu nám je výzkum, když nefunguje alespoň základní ochrana?“

Čeho si tedy ochránci kasuárů žádají? Účinnější právní ochranu druhu, omezení volného pohybu psů poblíž kasuářích teritorií, částečné ohrazení silnic v exponovaných lokalitách, snížení rychlostního limitu na 60 km/h ve vybraných zónách, zavedení „krmítek“, důslednější práci v oblasti informování veřejnosti. Výsledek je ale zatím nejistý. „Naše vláda má speciální managementový plán na záchranu medvídků koala, který má oporu v zákoně,“ říká Liz Gallieová, prezidentka neziskové organizace Mission Beach Cassowaries. „Chceme, aby se stejné pozornosti dostalo i kasuárům.“


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist