https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-hrochum-cisti-zuby-chce-to-poradnou-hadici-a-proud-vody-ukazuje-prazska-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se hrochům čistí zuby? Chce to pořádnou hadici a proud vody, ukazuje pražská zoo

22.2.2015 01:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů. Nejvýraznější jsou spodní a horní špičáky
Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů. Nejvýraznější jsou spodní a horní špičáky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Místo kartáčku a zubní pasty pořádná hadice a silný proud vody, který opláchne zbytky jídla a vyčistí vnitřek tlamy. Tak se čistí zuby hrochům v pražské zoo. Pravidelný rituál si hroši Maruška a Slávek podle mluvčí Hany Szotkowské užívají, protože je voda zároveň příjemně podrbe na jazyku.
 

V přírodě se zubní hygienou hrochům pomáhají různé druhy ptáků a ryb. Ty jim čistí i případné rány a zbavují je odumřelé nebo poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. V lidské péči musí ptáky a ryby nahradit pravidelné sprchování a drbání, které ale hroši milují.

Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů. Nejvýraznější jsou spodní a horní špičáky, které nepřetržitě dorůstají. Ty jsou používány především v rámci vzájemných soubojů mezi samci a na obranu. Podle velikosti špičáků a řezáků se také pozná, zda se jedná o samici či samce. U samců jsou oba typy zubů výrazně větší. Řezáky mohou být velké 60 až 70 cm, z dásně je přitom vidět asi 30 cm zubu.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist