https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-motyli-vyrovnaji-s-mestskym-prostredimv-kuala-lumpur-spatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se motýli vyrovnají s městským prostředím v Kuala Lumpur? Špatně

22.3.2016 04:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Výzkumníci se například soustředili na to, zda je pro motýly podstatnější celková rozloha parku, vzdálenost od centra, nebo stáří parku. Ukázalo se, že tyto faktory jsou podstatné, ale větší důraz motýli kladou na přítomnost „zanedbaných“ míst.
Výzkumníci se například soustředili na to, zda je pro motýly podstatnější celková rozloha parku, vzdálenost od centra, nebo stáří parku. Ukázalo se, že tyto faktory jsou podstatné, ale větší důraz motýli kladou na přítomnost „zanedbaných“ míst.
Foto | Eve / Flickr
Motýli se řadí mezi živočichy, kteří díky své mobilitě a krátkému životnímu cyklu velmi pohotově reagují na stav okolního životního prostředí. Když jejich biotop zasáhnou nenadálé změny, mohou snadno zmizet. Navždy. Stanovit, v jakém stavu se momentálně nachází populace motýlů hlavní malajské metropole, se nyní pokusil tým entomologů z University Malaya (UM). Výsledky studie publikované v žurnálu Urban Ecosystems mimo jiné varují, že parky neslouží jen jako prostor pro relaxaci lidí, ale také jako důležité útočiště živočichům. Pokud jsou tedy vhodně spravovány. Informoval o tom server ReserchSea.
 

Tým vedený John-James Wilsonem (UM) si kladl celkem prostou otázku. „Dokážou se vůbec motýli vyrovnat s životem ve městě?“ A aby se mohli dobrat správné odpovědi, pustili se do monitoringu motýlích druhů ve zbývajících městských parcích dvoumilionového Kuala Lumpuru. Celé federální teritorium města zažilo za posledních pětadvacet let nebývalé změny. Počet obyvatel se od roku 1990 zvedl o 77 %, z mapy města zároveň zmizelo 87 % rozlohy zeleně. Tu sice místy nahradily luxusní udržované zahrady a hotelové parky, ale zda i tento prostor dokáže nabídnout dostatečné podmínky pro přežití motýlů, nebylo vůbec jasné.

V průběhu monitoringu se nakonec vědcům podařilo zaznamenat na šest desítek druhů, což by se na první pohled nemuselo zdát špatné. Pravda je ale taková, že okolní přírodní regiony hostí více než 1000 druhů. Navíc jednotlivé exempláře zmíněné šedesátky se z 97 % řadí mezi druhy s širokým areálem, tedy mezi běžné motýli. „A takové mají zdá se mnohem větší šance vyrovnat se s městským prostředím, než druhy vzácné,“ říká docent Kong Wah Sing, který se na výzkumu podílel. „Kuala Lumpur je jedním z míst jihovýchodní Asie, kde je biodiverzita v silném ohrožení, městské parky jsou tu jedinou zelení.“ Pro to, aby parky v metropoli nabídly motýlům lepší podmínky, je však zapotřebí mnohem víc.

Výzkumníci se například soustředili na to, zda je pro motýly podstatnější celková rozloha parku, vzdálenost od centra, nebo stáří parku. Ukázalo se, že tyto faktory jsou podstatné, ale větší důraz motýli kladou na přítomnost „zanedbaných“ míst. Tedy zarostlých a neudržovaných mikrostanovišť, které se nevyznačují intenzivním managementem. „Pokud budeme chtít z městských parků znovu vytvořit místa vhodná pro malajské motýli, musíme na parky přestat pohlížet jen jako na kulisu svatebních fotek nebo příjemný běžecký terén,“ říká Wah Sing.

Správa parků bude muset přistoupit na lokální údržbu a tvorbu polopřírodních lokalit, které budou ponechány svému vývoji. Také se bude muset částečně změnit skladba vysazených druhů. Od exotických a krásných pro oko po ty, které mohou posloužit motýlům.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist