https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-ulovit-korist-asijske-rybky-si-ji-sestreli-presnou-vodni-strelou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak ulovit kořist? Asijské rybky si ji sestřelí přesnou vodní střelou

9.9.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rybky umí vodu vytrysknou tak, že se těsně před kořistí zformuje do větší masy a kořist pak smete velkou silou.
Rybky umí vodu vytrysknou tak, že se těsně před kořistí zformuje do větší masy a kořist pak smete velkou silou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ingo Rischawy / Schuster lab, University of Bayreuth
Malé asijské rybky rodu stříkounovitých loví svou potravu pozoruhodným způsobem. Hmyz, pavouky, ale i malé ještěrky, které se pohybují na listech rostlin nad vodní hladinou, prostě sestřelí tenkým proudem vody. Z právě zveřejněného výzkumu Cell Press Current Biology vyplývá, že rybky umí sílu a dosah své vodní střely přizpůsobit tomu, jak je kořist od nich vzdálená. Podle vědců tak lze hovořit o tom, že rybky používají vodu jako nástroj.
 

Stefan Schuster z německé University of Bayreuth zkoumal thajské rybky rodu stříkounovitých několik let. “Z přímého pozorování v jejich prostředí je zřejmé, že kořisti, která se objeví na příhodném místě k lovu, není mnoho. Pro rybky je důležité maximální efektivnost,” říká Stefan Schuster. „Svou kořist musí trefit přesně a silně na různě velkou vzdálenost.“ Rybky to umí díky pozoruhodné schopnosti měnit podle potřeby hydrodynamické vlastnosti vodní střely. Vodu vytrysknou tak, že se těsně před kořistí zformuje do větší masy a kořist pak smete velkou silou.

Schuster se svou kolegyní Peggy Gerullisovou přitom zkoumal, že rybky umí takto sestřelit kořist, která je vzdálená od 20 do 60 cm. Rybky přitom umí regulovat sílu vodní střely a přesně trefit kořist. „To je však podobně náročná dovednost, kterou lze přirovnat lidské schopnosti trefit kamenem různě vzdálené předměty. Něco takového vyžaduje přesnou koordinaci a načasování pohybu,“ říká Schuster.

Toho, aby se vodní střela zformovala do masy těsně před dopadem na kořist, docílí rybky tím, jak dynamicky mění průřez tlamičky při výstřiku vody.

Podle vědců by rybky mohly být zajímavou inspirací pro průmyslový vývoj. V celé řadě odvětví se totiž používají nastavitelné trysky.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist