https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zachranit-nosorozce-nutne-je-omezit-poptavku-po-rohovine-zni-ze-zoo-dvur-kralove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zachránit nosorožce? Je nutné omezit poptávku po rohovině, zní ze Zoo Dvůr Králové

22.3.2017 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roh nosorožce bílého jižního Pamira.
Roh nosorožce bílého jižního Pamira.
Kilogram rohoviny stojí na černém trhu 60 tisíc dolarů. Může za to víra v její léčivé účinky. Nezákonný obchod s ní je hlavním důvodem, proč jsou nosorožci stále zabíjeni a proč na některých místech zcela vyhynuli. V uplynulých letech bylo jen v Africe každoročně upytlačeno přes 1300 nosorožců. Jak ale uvádí Jan Stejskal ze Zoo Dvůr Králové, nosorožčí rohovina žádnou reálnou hodnotu nemá. Jde o látku stejnou jako jsou lidské nehty.
 

Nosorožčí rohovinu si kupují konzumenti zejména ve Vietnamu a Číně. „Vědci však prokázali, že rohovina nemá zdravotní účinky, jež jí jsou přisuzovány,“ říká Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů Zoo Dvůr Králové. „Ve státech východní Asie je rohovina bohužel pokládána za statusový symbol. Omezení poptávky by přitom nosorožcům výrazně ulehčilo život,“ říká Jan Stejskal.

„Drobnou změnou ve svých zvycích by obyvatelé východní Asie mohli pomoci k jejich záchraně. A my bychom jim nemuseli uřezávat rohy,“ doplňuje Jan Stejskal. K tomuto kroku se dvorská zoo rozhodla po té, co pytláci přepadli francouzskou zoo a kvůli rohu zabili nosorožčí mládě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

23.3.2017 11:04
řešení se v zásadě může dít několika způsoby:
1. naprostá likvidace možnosti nabídky. to je to řezání rohů a pálení, hlídání nosorožců a střílení pytláků, pálení zabevených rohů. nefunguje to. vzpomeňme na prohibici v usa, prohibici v rusku, protidrogová tažení a v neposlední řadě pohádku o šípkové růžence - celá státní mašinérie likvidovala růže, a stejně ji bába uchránila. kolik asi ta růže na černém trhu stála? za kolik koupíte své nemocné mamince růžové poupátko, které ji vyléčí (jak věříte)?
2. likvidace poptávky. doba vymknutá z kloubů šílí, evropa je plná bambulů co nechodí do kostela se upínají na esoteriku, očistné kúry a odmítání očkování, a my si budeme namlouvat, že naučíme číňáky aplikovat na medicinu popperovská měřítka. nevidím to nijak růžově.
3. žen-šen metoda. to bejvával takový kořínek, který sbírali sběrači v tajze a draho se platil (léčivě sice hodnotný někde na úrovni pampelišky, ale pškný a vzácný). číňané to začali pěstovat ve velkém, nejdřív byl pěstovaný stejně děsně drahý jako divoký, pak byl levnější, a nyní si i ta příslovečná esotericky založená skladnice ve šroubárně může dovolit mazat opruzené nohy mastí v výtažkem kořene. divoký žen-šen v tajze nikdo nehledá, a i kdyby našel, tak ho neprodá za víc, než ten pěstovaný, bo číňani jsou kulišáci a informace o původu kořene si nevěří ani navzájem. čili řešením za zaplavit trh, a to ať řezat rohy a prodávat, prodávat zabavený kontraband nebo mnohem lépe rohy jako živé lisovat z kravských kopyt, tisknout na 3d tiskárně či pěstovat z kmenových buněk na petriho miskách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist