https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zjistit-zdravotni-stav-300-kilogramove-gorily-staci-rozkousana-vetvicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zjistit zdravotní stav 300 kilogramové gorily? Stačí rozkousaná větvička

28.7.2016 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Až 300 kilogramů vážící exempláře goril jsou  velmi náchylné i k zdánlivě neškodným bacilům chřipky či rýmy, a to často s fatálními důsledky. V rámci projektu Gorilla Doctors přišli dvěci na novou, neinvazivní metodu, jak v terénu pralesů Konga zjistit zdravotní stav goril.
Až 300 kilogramů vážící exempláře goril jsou velmi náchylné i k zdánlivě neškodným bacilům chřipky či rýmy, a to často s fatálními důsledky. V rámci projektu Gorilla Doctors přišli dvěci na novou, neinvazivní metodu, jak v terénu pralesů Konga zjistit zdravotní stav goril.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tierra Smiley Evans / UC Davis
Primatologové pracující v mezinárodním veterinárním programu Gorilých doktorů vyvinuli nový způsob, díky kterému mohou sledovat zdravotní stav kriticky ohrožených horských goril z parku Virunga, aniž by se k nim museli přibližovat a rušit je v jejich přirozeném prostředí. Právě častý kontakt s lidmi je u těchto živočichů jednou ze zásadních příčin onemocnění. Informovala o tom univerzita v Davisu.
 

Až 300 kilogramů vážící exempláře goril jsou velmi náchylné i k zdánlivě neškodným bacilům chřipky či rýmy, a to často s fatálními důsledky. V rámci projektu Gorilla Doctors otestovali s úspěchem tuto metodu v terénu pralesů Konga zoologové Kalifornské univerzity v Davisu. „Je to vlastně vůbec poprvé, kdy se někomu podařilo na nějaké živočišné skupině detekovat viry jen s využitím pobytových stop," říká s nadšením autorka metodiky Tierra Smiley Evansová. Základem této metody se stal sběr nažvýkaných větviček a listů se vzorky slin, ponechaných na místech gorilích svačin.

V oblasti rezervace Virunga žije přibližně 880 kriticky ohrožených goril horských a jejich životní standard rozhodně nezlepšuje fakt, že zhruba 60 % této populace je vystaveno občasnému kontaktu s lidmi. Výnosná ekoturistika zde nabývá podobu průvodcem doprovázených skupinek pozorovatelů. Turisté chtějí prožít co nejtěsnější kontakt s tak evolučně blízce příbuzným druhem. Gorily jsou však proti přenosu patogenů z těchto návštěvníků bezbranné a případné pokusy o stanovení jejich zdravotního stavu byly až dosud značně invazivní.

Místo uspání gorily a provedení stěru slin je možné použít rozkousané větvičky. Je to pro gorily mnohem příjemnější.
Místo uspání gorily a provedení stěru slin je možné použít rozkousané větvičky. Je to pro gorily mnohem příjemnější.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tierra Smiley Evans / UC Davis

Odběry krve, výtěry z úst, případně z rekta, potřebné pro určení zdravotního stavu konkrétních exemplářů, bylo nutno provádět na uspaných zvířatech. Což pochopitelně gorilám moc neprospívalo. Gorilí doktoři proto vyzkoušeli odlišný přístup: sledování goril z bezpečné vzdálenosti a následný odběr vzorků zanechaných po gorilích hostinách. Tato metoda se může na první pohled zdát trochu ošidná, ale díky důkladnému terénnímu monitoringu je možné identifikovat konkrétní okousanou větvičku odhozenou každou gorilou. V rámci experimentální studie se to ostatně podařilo u 383 jedinců.

Metoda se ukázala být efektivní jak pro stanovování RNA (zvláště tady panuje riziko přenosu mezi gorilou a člověkem) i DNA virů, přičemž tento přístup ke sběru vzorků nevylučuje i dosavadní metodiku sběru a analýzy trusu či moči.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist