https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonske-greenpeace-varuje-u-nedavno-spustene-jaderne-elektrarny-sendai-se-probudila-sopka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonské Greenpeace varuje: u nedávno spuštěné jaderné elektrárny Sendai se probudila sopka

19.8.2015 10:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle japonských Greenpeace by se měla elektrárna Sendai okamžitě odstavit. Na snímku sopka Sakuradžima z roku 2009.
Podle japonských Greenpeace by se měla elektrárna Sendai okamžitě odstavit. Na snímku sopka Sakuradžima z roku 2009.
Japonsko 11. srpna znovu spustilo jeden reaktor v jaderné elektrárně Sendai na východě Japonska. Japonsko dočasně odstavilo všechny své jaderné elektrárny po katastrofě ve Fukušimě. Místní pobočka Greenpeace varuje, že hrozí nová katastrofa. Nedaleko elektrárny je totiž aktivní sopka Sakuradžima, která se o víkendu začala probouzet k životu. Úřady vyhlásily druhý nejvyšší stupeň pohotovosti.
 

Japonský Meteorogolický úřad informovala, že sopka Sakuradžima vykazuje známky hrozící velké erupce a vyhlásil 4 stupeň pohotovisti, který znamená, že se lidé z přilehlých oblastí mají přirpavit na evakuaci. Japonská pobočka ekologické organizace Greenpeace požaduje okamžité zastavení právě spuštěného reaktoru. Podle ní to pro japonskou energetiku nebude žádná zátěž, protože bez jaderných reaktorů bylo Japonsko dva roky.

Greenpeace upozorňuje na to, že nové bezpečnostní standardy, přijaté po fukušimské katastrofě, jsou v otázce rizik spojených s vulkány špatné a nesplňují standardy Mezinárodní agentury pro jadernou energii.

V elektrárně Sendai byl nedávnost spuštěn jeden reaktor. Podle Greenpeace není elektrárna dostatečně zabezpečena proti výbuchu sopky.
V elektrárně Sendai byl nedávnost spuštěn jeden reaktor. Podle Greenpeace není elektrárna dostatečně zabezpečena proti výbuchu sopky.

"Kyushu Electric a Jaderný regulační úřad (Nuclear Regulation Authority) se rozhodly ignorovat nejhorší možný scénář. Elektrárna Fukušima nebyla chráněná proti zemětřesení a následné cunami, elektrárna Sendai není chráněná proti velké sopečné erupci," říká za japonské Greenpeace Mamoru Sekiguchi.

Podle něho není rizikem jen láva, která by mohla k elektrárně dotéci, samotný popel z vulkánu by v elektrárně mohl způsobit katastrofu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist