https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-a-jadro-restart-reaktoru-demonstrace-proti-jadru-a-prvni-strana-zelenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko a jádro: restart reaktorů, demonstrace proti jádru a první strana zelených

1.8.2012 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vláda v půli července schválila restart dvou reaktorů jaderné elektrárny Oi. Desítky tisíc lidí v Japonsku opakovaně protestovaly proti jaderné energetice. Odpůrci jádra založili první japonskou stranu zelených, Zelené Japonsko.
 

V neděli před budovou japonského parlamentu protestovaly desítky tisíc lidí proti jaderné energetice. Spouštěčem demonstrace bylo to, že propagátor obnovitelných zdrojů Tetsunari Iida přišel o nabídku stát se guvernérem prefektury Yamaguchi, guvernérem se místo něho stane kandidát opoziční strany, která jadernou energetiku obhajuje.

Protesty se konaly i po té, když vláda v půlce července odsouhlasila opětovné spuštění dvou reaktorů elektrárny Oi v západním Japonsku. Po loňské katastrofě ve Fukušimě vláda nařídila dočasnou odstávku všech reaktorů. Poslední reaktor byl odstaven v květnu letošního roku.

Japonsko však muselo začít řešit dodávky energie jinými zdroji, zejména fosilními. Japonský premiér Yoshihiko Noda tvrdě tlačil na restart reaktorů Oi kvůli silnému tlaku průmyslové lobby. Ta hrozila uzavíráním výroby.

Jaderná energetika je ale po prožité tragédii natolik silné téma, že může sehrát zásadní roli v blížících se volbách. Pokud se podaří splnit všechny formální požadavky, budou mít japonští voliči kromě dvou hlavních stran alternativu v podobě japonské strany zelených Zelené Japonsko. Tu založili proti jaderní aktivisté a lokální politici.

Šéf Zeleného Japonska Akira Miyabe tvrdí, že voličům chybí alternativa. Jak současná vládnoucí Demokratická strana, tak opoziční Liberálně demokratická strana, s jadernou energetikou počítají. Podle něho Japonci chtějí stranu, která pošle jádro k ledu a nabídne program, kde bude důraz na zelená témata. Strana má zatím tisíc členů, jako vzor si bere německou stranu Zelených.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist