https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-zkousi-novy-zdroj-energie-tezi-zemni-plyn-ze-zmrzleho-metanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJaponsko zkouší nový zdroj energie, těží zemní plyn ze "zmrzlého metanu"

13.3.2013 01:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hydrát metanu je vlastně molekula metanu uvězněná v kleci z krystalu ledu
Hydrát metanu je vlastně molekula metanu uvězněná v kleci z krystalu ledu
Japonsko má možná našlápnuto k využívání dalšího nekonvenčního paliva - zemního plynu, který získává ze zmrzlého metanu, respektive hydrátu metanu. Ze zmrzlé směsi molekul vody a metanu se podařilo získat čistou surovinu v oblasti mořského příkopu Nankai, asi padesát kilometrů od ostrova Honšú, napsala agentura AFP.
 

Podle výzkumníků by prý hydrát metanu mohl fungovat jako mohoutný zdroj energie pro Japonsko, které jinak všechna paliva musí dovážet. Podobně cestu ke komerčnímu využití energie z ledových krystalů, které obsahují směs metanu a vody, hledají i další země.

Pokusy v posledních letech ukázaly, že suroviny uložené v usazeninách na mořském dně nebo i hluboko pod ním, mohou být úspěšně těženy a využity. Pobřežní oblasti podle výzkumníků nabízejí silná ložiska, která obsahují potenciálně obrovské množství metanu. Nicméně snaha o těžbu vyvolává i obavy z ochrany životního prostředí.

Podmořská těžba, která probíhá kilometr pod vodní hladinou, je totiž v mnoha ohledech nestabilní. Experimentální technologie těží metan, což je hlavní složka zemního plynu, ze zásobníků pod mořským dnem, kde využívá k uvolnění plynu vysokého tlaku, který v místě panuje. Podle kritiků by mohla těžba teoreticky vést k nestabilitě celého ložiska a k úniku metanu do atmosféry.

Podle japonského ministerstva průmyslu jde o vůbec první experimentální těžbu zemního plynu z hydrátů metanu na světě. Podle agentury AFP by zdejší ložisko mohlo poskytnout tolik plynu, které Japonsko spotřebuje během jedenácti let.

Japonští technici používají metodu poklesu tlaku, díky které se hydráty metanu změní na metanový plyn. Testovací výroba by prý měla začít fungovat během následujích týdnů. Podle vládních úřadů prý bude komerční těžba plynu dostupná během pěti let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist