https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jar-vypovedela-diplomata-kldr-kvuli-pasovani-nosorozcich-rohu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JAR vypověděla diplomata KLDR kvůli pašování nosorožčích rohů

27.12.2015 02:00 | PRAHA (ČTK)
Diplomata Pak Čche-čunga údajně zatkla v květnu při pašování 4,5 kilogramu nosorožčích rohů z JAR mosambická policie. Ilustrační foto.
Diplomata Pak Čche-čunga údajně zatkla v květnu při pašování 4,5 kilogramu nosorožčích rohů z JAR mosambická policie. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihoafrická republika vypověděla vysoce postaveného severokorejského diplomata, který se údajně zapojil do pašování nosorožčích rohů do Asie. S odvoláním na mluvčího místního ministerstva zahraničí Nelsona Kgweteho o tom na Štědrý den informovala jihoafrická média.
 

Diplomata Pak Čche-čunga údajně zatkla v květnu při pašování 4,5 kilogramu nosorožčích rohů z JAR mosambická policie. U sebe měl údajně i téměř 100.000 dolarů v hotovosti (2,5 milionu Kč). Mosambické úřady diplomata propustily na kauci 30.000 dolarů (asi 740.000 Kč) a umožnily mu návrat do JAR, která mu však listopadu dala třicet dní na opuštění země. Severokorejská ambasáda v JAR dnes uvedla, že dotyčný diplomat zemi opustil již 11. prosince.

Poptávka po rohovině v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek z nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. Prodává se v lékárnách nebo na internetu a kilogram stojí asi 65.000 dolarů (1,6 milionu Kč). Poptávka přitom nyní vzhledem k blížícím se oslavám čínského nového roku, které připadají na počátek února, pravděpodobně ještě poroste.

Nejedná se o první případ vypovězení severokorejského diplomata kvůli pašování. V březnu podobným způsobem reagoval Bangladéš, který přistihl zaměstnance ministerstva zahraničí KLDR při pašování zlata. Z JAR byli v minulosti kvůli pašování nosorožčích rohů vypovězeni i diplomaté Vietnamu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist