https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaroslav-mil-mlzil-o-sve-solarni-elektrarne-licenci-ma-az-z-vyhodneho-obdobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaroslav Míl mlžil o své solární elektrárně, licenci má až z „výhodného období“

15.10.2010 16:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Předseda Jaroslav Míl na jedné straně bojuje proti zdražování elektřiny kvůli solární elektrárnám, na druhé straně takovou elektrárnu sám vlastní.
Předseda Jaroslav Míl na jedné straně bojuje proti zdražování elektřiny kvůli solární elektrárnám, na druhé straně takovou elektrárnu sám vlastní.
Předseda Svazu průmyslu a dopravy (SPČR) Jaroslav Míl na jedné straně bojuje proti zdražování elektřiny kvůli solární elektrárnám, na druhé straně takovou elektrárnu sám vlastní. Na případ dnes upozornil server Aktuálně.cz. Míl přitom v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdil, že elektrárnu spustili ještě v době, kdy to nebylo tak výhodné.
 

Jaroslav Míl v rozhovoru prohlásil, že když stavbu fotovoltaické elektrárny připravoval, tak „to nebylo tak výnosné a požadavky bank byly hodně přísné“. Míl uvedl, že jeho elektrárnu vlastní ve skutečnosti banka, u které si bral úvěr. „Ceny technologií a výnosnost, o které se píše, se týkají zdrojů, které byly kontrahovány někdy od listopadu 2009,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Během roku 2009 se prudce snížily náklady na solární panely, které podle různých odhadů zlevnily investice až o 40 % oproti době, kdy vznikal zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů

Podle územního rozhodnutí města Vodňany dostala Mílova fotovoltaická elektrárna Číčenice územní rozhodnutí v březnu 2009, podle Energetického úřadu dostala elektrárna licenci k dodávkám proudu do sítě od 2. prosince 2009. Spadá tak do cenového rozhodnutí ERÚ, podle kterého musí distribuční firmy odebírat elektřinu za 13 korun za kilowatthodinu.

Elektrárna Číčenice není žádný drobeček, územní povolení počítá s umístěním na dvou pozemcích. Na jednom má být 419 nosných konstrukcí pro osazení 5028 ks panelů a na druhém 433 nosných konstrukcí pro osazení 5196 kusů panelů. Jednotlivé panely jsou o výkonu 220 Wp. Instalovaný výkon by tedy měl dosáhnout 2,2 MW. Podle Edvarda Sequense ze sdužení Calla vyrobí v podmínkách České republiky 1 MWp zhruba 1 000 000 kWh elektřiny za rok. Podle tohoto vzorce by elektrárna Jaroslava Míla měla ročně přinést tržbu zhruba 26 milionů korun.

"Upřímně vítáme, že Jaroslav Míl objevil čisté a obnovitelné zdroje energie. Jak ale věřit nátlakovým prohlášením Svazu průmyslu a dopravy, jehož je předsedou, když sám o své investici nemluví pravdu?" komentuje zjištění Edvard Sequens ze sdružení Calla. "Pan prezident Jaroslav Míl se k záležitosti v tuto chvíli nebude vyjadřovat. Což neznamená, že není přístupný k odborné debatě," sdělil Ekolistu.cz mluvčí SPČR Milan Mostýn.

Svaz průmyslu totiž bojuje proti zdražování elektřiny. „Cenová eskalace je způsobena neuváženou politikou vlád, zákonodárných orgánů a politických stran v oblasti podpory využití obnovitelných zdrojů při výrobě elektrické energie. Jde o jejich zřejmé selhání,“ říká petice Svazu průmyslu a dopravy „Stop zdražování elektřiny". Svaz navrhuje, aby stát 90 miliard z prodeje emisních povolenek rozdělil jako kompenzaci mezi odběratele proudu. Vláda však navrhuje zavést speciální daň, která by snížila nadměrné zisky provozovatelů solárních elektráren. „Zdanění majitelů slunečních panelů by Jaroslava Míla připravilo o spoustu peněz. Politici v panice podléhají nátlaku lidí a firem, kterým nejde o řešení, nýbrž o vlastní obchodní zájmy,“ dodává Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Pokud vláda utratí peníze za povolenky na solární elektřinu, nebude je moci použít na investice, které by snížily spotřebu energií. Například zateplování domů by stovkám tisíc rodin ušetřilo tisíce korun ročně a také srazilo dovoz zemního plynu, kontrují české nevládky.


reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist