https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jedna-petina-sledovanych-svinuch-obecnych-nekdy-potratila-na-vine-jsou-polychlorovane-bifenyly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedna pětina sledovaných sviňuch obecných někdy potratila. Na vině jsou polychlorované bifenyly

16.12.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hned jedna pětina všech sledovaných samic nesla na svém těle stopy po neúspěšně zakončené březosti.
Hned jedna pětina všech sledovaných samic nesla na svém těle stopy po neúspěšně zakončené březosti.
Mořští živočichové platí za znečištěné oceány krutou daň. A jak se ukazuje, někdy může přijít splátka námi vytvořeného ekologického dluhu i po třiceti letech. Samice sviňuch, kytovců ne nepodobných delfínům, se kvůli zvýšenému obsahu polychlorovaných bifenylů (PCB) v pobřežních vodách přestávají rozmnožovat.
 

Zprávu o neradostné bilanci rozmnožování sviňuch v blízkosti Velké Británie přinesl žurnál PlosOne na základě 22 let pozorování. Po tuto dobu se pracovníci Zoologické společnosti v Londýně (ZSL) soustředili na odběry měkkých tukových tkání 329 samic kytovců. Ty prozradily jak kontaminaci těl nebezpečnými chemickými látkami, tak i výrazně snížený reprodukční úspěch. Hned jedna pětina všech sledovaných samic nesla na svém těle stopy po neúspěšně zakončené březosti.

Ať už se jednalo o předčasný porod s fatálními důsledky pro plod, potrat nebo porod mrtvého plodu, celkem 19,7 % sledovaných sviňuch nedotáhlo období vlastní březosti do finiše. Dalších 16,5 % sledovaných samic vykazovalo známky zhoršeného zdravotního stavu, zejména v oblasti rozmnožovacích orgánů. Časté byly infekce a nádory rakovinného původu, které plnohodnotnou březost sviňuch omezují nebo znemožňují.

Aby vědci zjistili příčinu takového rozsáhlého kolapsu rozmnožování, nemuseli jít daleko. Odpověď se totiž skrývala přímo v tukové tkáni. Ta obsahovala zvýšenou koncentraci PCB (celkem zaznamenáno 25 kongenerů, tedy PCB příbuzných látek), jehož užití však bylo ve Velké Británii zakázáno už před 30 lety. Jak si tedy jeho výskyt v tělech sviňuch vysvětlit?

PCB se masově používalo, většinou jako aditivum do barev, laků, hydraulických olejů či teplonosných médií. Ačkoliv již používáno není, stále přetrvává v životním prostředí, vyplavuje se ze skládek a uvolňuje z nátěrů říčních plavidel - a zvolna uniká do pobřežních vod. Potravním řetězcem i přímým kontaktem se dostává do těl kytovců a na jejich tělech pak páchá nenapravitelné škody. Z matky navíc přechází mlékem na mláďata.

Výzkumníci ze ZSL odhalili přímou souvislost mezi schopností sviňuchy porodit a kojit zdravé mládě a koncentrací PCB. Koncentrace polychlorovaných bifenylů v těle ne-březích a ne-kojících samic sviňuch byla až 18,5 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti, zatímco sviňuchy kojící měly koncentraci podstatně nižší 7,5 mg/kg a sviňuchy březí 6 mg/kg.

Vzhledem k tomu, že koncentrace PCB naměřená v tukové tkáni dosud se nerozmnožujících mladých samic činila 14 mg/kg, nevypadá to s dalším úspěšným rozmnožováním sviňuch při pobřeží Velké Británie moc dobře, obávají se vědci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

16.12.2015 08:26
Pozoruhodné... "samice se přestávají rozmnožovat". A co samci?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist