https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jedovaty-vodnar-dvoubarevny-zavital-na-kalifornskou-plaz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedovatý vodnář dvoubarevný zavítal na kalifornskou pláž

28.10.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vodnáři jsou známí svým neurotoxickým jedem a tradičně obsazují nejvyšší posty žebříčků nejjedovatějších živočichů světa. Na usmrcení člověka stačí dávka 0,067 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. A had je schopen jedním kousnutím vpravit do těla 1-4 miligramy. Ilustrační snímek.
Vodnáři jsou známí svým neurotoxickým jedem a tradičně obsazují nejvyšší posty žebříčků nejjedovatějších živočichů světa. Na usmrcení člověka stačí dávka 0,067 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. A had je schopen jedním kousnutím vpravit do těla 1-4 miligramy. Ilustrační snímek.
Slunné kalifornské pláže lákají každoročně miliony turistů z celého světa. Návštěvník, kterého vyvrhly vlny na pobřeží Silver Strand Beach v Oxnardu, dorazil trochu po sezóně. Byl jím vodnář dvoubarevný (Pelamis platurus), jedovatý vodní had, jehož výskyt nebyl u Kalifornie pozorován více než třicet let, píše server Los Angeles Times.
 
Nádherný šedesáticentimetrový žluto-černý exemplář se tu ale dlouho neohřál.

Chladné pobřeží a pravděpodobně i vyčerpání z nečekaně dlouhé cesty způsobilo jeho rychlý úhyn. Celé události se pochopitelně s chutí chytila bulvární média, a palcové titulky o smrtících vodních zabijácích útočících na kalifornské pláže na sebe nenechaly dlouho čekat. Emoce uklidňuje Greg Pauly, kurátor herpetologických sbírek Muzea přírodní historie v Los Angeles: „Je to poprvé od roku 1983, co se tady při jižním pobřeží Kalifornie vodnář dvoubarvý znovu objevil.“

Žádná invaze jedovatých plazů se tedy nekoná, ale proč se tento jedinec objevil tak daleko od svých tradičních lovišť? Podle zoologů je na vině především klimatický fenomén El Niňo, který prohřívá vody Pacifiku. Drobné rybky, které těsně pod hladinou vodní hadi loví, se sunou více k rovníku. A vodnář dvoubarevný z kalifornské pláže pravděpodobně vyrazil za nimi. Podle Paulyho je pravděpodobné, že v důsledku klimatických změn se budou Kaliforňané s vodními plazy setkávat častěji.

Vodnáři jsou známí svým neurotoxickým jedem a tradičně obsazují nejvyšší posty žebříčků nejjedovatějších živočichů světa. Na usmrcení člověka stačí dávka 0,067 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. A had je schopen jedním kousnutím vpravit do těla 1-4 miligramy. „Je to až šíleně krásný kousek,“ říká Pauly. „A i když je smrtelně jedovatý, není důvod se ho bát. Pokud s ním nebudete manipulovat nebo se k němu chovat agresivně, nezaútočí.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist