https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kamerovy-system-v-rozich-by-mohl-zachranit-posledni-nosorozce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kamerový systém v rozích by mohl zachránit poslední nosorožce

28.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jednou z možností, jak chránit nosorožce, je vybavit je on-line kamerami s GPS modulem a monitorem tepu. V přípradě ohrožení mohou strážci vyrazit nosorožci na pomoc.
Jednou z možností, jak chránit nosorožce, je vybavit je on-line kamerami s GPS modulem a monitorem tepu. V přípradě ohrožení mohou strážci vyrazit nosorožci na pomoc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Africe je každých šest hodin upytlačen jeden nosorožec. Pro posledních 25 000 jedinců ve volné přírodě to znamená minimální vyhlídky do budoucna. Ochránci přírody se proto snaží využít všech dostupných prostředků k jejich záchraně. Ozbrojené rangery, hlídkující drony, GPS obojky teď má doplnit nejnovější opatření. Malé on-line kamery instalované přímo v rozích nosorožců.
 

Řešení katastrofální situace populací nosorožců se v současnosti ubírá dvěma směry. První je zacílen vyloženě na zajištění nepřetržité ochrany zvířat v divočině, druhý pak na dopadení organizovaných pytláckých skupin. Do série opatření druhé kategorie spadá například sekvenování genomu jednotlivých zvířat, jež umožňuje identifikovat konkrétní zvíře a produkty z něj a poodkrýt tak fungování pašerácké sítě. On-line RAPID kamery zabudované přímo do rohu nosorožců mají pomoci identifikovat přímo pytláky.

Zařízení RAPID (Realtime Anti-Poaching Intelligence Device) v sobě kombinují prvky špionážní kamery, GPS vysílače a monitor srdečního tepu. Zaznamenávaný obraz i data jsou průběžně ukládána do databáze, ale jakmile dojde k jejich vychýlení z normálu, je spuštěn alarm a na místo okamžitě vyráží záchranný tým. Stane se tak pokaždé, když je zvíře zraněno nebo zabito, nebo když musí výrazně zrychlit, například při úprku před pytláky.

Rangeři zatím nemají lidské ani technické kapacity, aby mohli stát u zvířat čtyřiadvacet hodin denně, ale RAPID jim umožní, aby vyrazili na místo a rozhodli situaci v pravý čas. GPS zařízení jim určí přesnou polohu zvířete, nemusí ho na stovkách hektarů hledat v podrostu. Přípravy k uvedení zařízení RAPID do praxe rozhodně neprobíhají v utajení. Správci národních parků z jihoafrického sdružení Eastern Cape Parks vyloženě chtějí, aby se o kamerách vědělo.

Potenciální pytláci musí počítat s rizikem, že budou bezprostředně při činu identifikováni, usvědčeni a odsouzeni. Veškerý důkazní materiál bude k dispozici během vteřin, dříve to trvalo měsíce. Systém RAPID může konečně vyvést ochránce přírody v Africe z defenzivy. „Vyslání hlídky na místo bude otázkou minut,“ říká Paul O´Donoghue, zoolog z univerzity v Chesteru. „A helikoptéře nikdo neuteče. Pytláci ani nebudou mít čas získat trofej.“



reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist