https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kocky-na-cestach-lidskou-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočky na cestách lidskou historií

10.10.2016 01:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pořídím si člověka a nějak to dopadne.
Pořídím si člověka a nějak to dopadne.
Foto | norsez Oh / Flickr
Tisíce let předtím, než se kočky natrvalo zabydlely v 37 % amerických domácností, a globálně přečíslily počet chovaných psů o cirka 75 milionů, skromně cestovaly po světě s dobrodruhy, osadníky a dokonce i Vikingy. Takové jsou mimo jiné závěry Mezinárodního sympozia biomolekulární archeologie, které zasedalo na začátku září na Oxfordské univerzitě. Informuje o tom server Sciencealert.
 

Právě zde byly totiž představeny závěry první komplexní studie, která na základě DNA vyhodnocuje cestu koček lidskou historií. Ta se začala psát v období před 15 000 lety, kdy si divoké kočky z Blízkého východu a území dnešního Egypta řekly, že jim ve společnosti těch podivných dvounohých savců, lidí, není vůbec špatně. „Neznáme historii dávných koček, nevíme téměř nic o jejich původu a už vůbec jsme netušili, jak probíhalo jejich šíření po světě,“ přiznala svou motivaci k výzkumu evoluční genetička Eva-Marie Geiglová z francouzského Institutu Jaquese Monoda. Proto se spolu s kolegy pustila do sekvenování 209 vzorků, archeologických nálezů koček, sesbíraných po více než třech desítkách archeologických nalezišť celého světa.

Její prapředci sledovali první zemědělce, jak zkouší obdělávat půdu.
Její prapředci sledovali první zemědělce, jak zkouší obdělávat půdu.
Foto | SETShots / Flickr
Dílky genetické skládačky o prapůvodu koček pak v laboratoři začaly zapadat na svá místa. Kočky z obětních jam na Kypru, ty mumifikované v pyramidách egyptských faraonů nebo ležící po boku pohřbených vikinských válečníků pak potvrdily, že kočka domácí coby živočišný druh nezažila jednu, ale hned dvě velké expanze do světa. Jako vodítko k tomuto zjištění posloužila mitochondriální DNA (která přechází jen z mateřské strany). Ukázalo se totiž, že kočky ze Středního východu sdílí s těmi ze Středomoří podobnou sádku. Co z toho plyne? Že malé a tehdy ještě divoké kočky se táhly v dohledu lidského osídlení a se zalíbením pozorovaly snahu člověka o zemědělskou aktivitu. Ta totiž lákala hlodavce, a ty zase kočky.

Kočky se s elegancí sobě vlastní postaraly o problém prvních zemědělců s hlodavci, a tím byl položen základ vzájemně prospěšné spolupráce. K domestikaci pak došlo přibližně před 6000 lety v Egyptě. Tisíce let od této události se pak mitochondriální spojnice objevuje mezi egyptskými, eurasijskými a africkými kočkami. „Značí to, že někdy v období od 4. století před naším letopočtem až do 4. století našeho letopočtu lidé cestovali s kočkami všemi směry přes dnešní Bulharsko, Turecko až po subsaharskou Afriku,“ říká Geiglová. K této druhé expanzi pak výrazně přispěly „mořské národy“, tedy společenstva kolonizátorů, dobyvatelů a osadníků, kteří se nejčastěji na velké vzdálenosti přesouvali loďmo. Například Vikingové.

Ti si, jak dokládají hrobové ostatky z 8. až 11. století v Německu, kočky z východu oblíbily proto, že dokázaly zatočit s hlodavci likvidujícími lodní zásoby. Zda se s nimi podívaly i do Nového světa, například při objevné výpravě Leifa Erikssona, však zatím zůstává nejisté. Chybí totiž důkazy v podobě kosterních pozůstatků koček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist