https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koncern-vw-svolava-v-prvni-vlne-v-cesku-do-servisu-1000-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koncern VW svolává v první vlně v Česku do servisů 1000 aut

16.5.2016 11:47 | PRAHA (ČTK)
V Česku se akce bude týkat asi 58 000 vozů VW, Audi a Seat a přibližně 106 000 škodovek
V Česku se akce bude týkat asi 58 000 vozů VW, Audi a Seat a přibližně 106 000 škodovek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Koncern VW v Česku v první vlně servisní akce kvůli aféře s motory schopnými obcházet emisní měření rozeslal pozvánky do servisů majitelům prvních zhruba 1000 vozů. ČTK to řekli zástupci dovozce značek koncernu Volkswagen. Další vlny budou následovat v řádu týdnů. Celkem se problém v tuzemsku týká přibližně 164 000 aut, v první vlně půjde o modely Volkswagen Amarok, Volkswagen Golf, Audi A4, A5 a Q5, a Seat Exeo s motory 2,0 TDI. V servisech jim bude aktualizován software řídicí jednotky.
 

Majitelé vozů jsou do servisů zváni dopisem rozesílaným Centrem služeb pro silniční dopravu, které disponuje jejich adresami. Celkem je majitelům těchto vozů v Česku k dispozici 232 autorizovaných servisů VW, Audi a Seat, které jsou ode dneška na zákrok připraveny. Škoda a její servisní síť se k akci připojí později.

"Další vlny očekáváme v řádu několika týdnů. Důvodem je skutečnost, že akce se týká více značek, různých trhů a modelů, různých motorových variant s různými převodovkami a provedení pro různé modelové roky. To vše znamená, že je nezbytné připravit několik stovek různých provedení softwaru, které jsou koordinovaně a postupně zpracovávány. Po schválení příslušnými homologačními úřady tak budou následovat další koncernové modely," uvedl mluvčí dovozce koncernových značek do ČR Jan Klíma.

V dopise, který má ČTK k dispozici, zastoupení značky vyzývá majitele, aby se objednali v autorizovaném servisu. Bezplatný zákrok má trvat 30 až 60 minut. S sebou si mají vzít svolávací dopis a servisní plán pro nutné záznamy. Návštěvu mohou spojit s pravidelnou inspekční prohlídkou či jiným naplánovaným servisním úkonem.

V Česku se akce bude týkat asi 58 000 vozů VW, Audi a Seat a přibližně 106 000 škodovek. Motorům 1.2 TDI, 1.6 TDI a 2.0 TDI bude aktualizován software řídící jednotky. U motoru EA 189 o objemu 1,6 litru bude navíc před senzor hmotnosti vzduchu do sacího potrubí namontován usměrňovač proudění vzduchu. Cílem opatření je, aby po jejich zavedení zůstala spotřeba paliva, výkonové parametry i hodnoty emisí CO2 beze změny. Ministr dopravy Dan Ťok již dříve řekl, že u vozidel po servisní úpravě by neměla vzrůst spotřeba ani by se neměl snížit výkon motoru, čehož se někteří motoristé obávají.

Skandál vypukl loni v září, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila VW, že jeho turbodieselové motory pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka rozpozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin.

Vozy s motorem typu EA 189 plnícím Euro 5 se už v Evropě neprodávají. Celkově jsou ale problematické motory namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist