https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-oblast-fotovoltaiky-nabidla-zamestnani-pro-stovky-tisic-lidi-v-cele-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference: Oblast fotovoltaiky nabídla zaměstnání pro stovky tisíc lidí v celé EU

17.10.2010 06:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Po instalaci 1 MW obnovitelného zdroje vnikne čtyřikrát více pracovních míst než s instalací 1 MW elektrárny na zemní plyn,“ uvedl Martin Mikeska
„Po instalaci 1 MW obnovitelného zdroje vnikne čtyřikrát více pracovních míst než s instalací 1 MW elektrárny na zemní plyn,“ uvedl Martin Mikeska
Hnutí Duha a OSN Praha pod hlavičkou Forum2000 uspořádaly 11. října panelovou diskuzi o zelených pracovních místech jako příležitosti pro energetickou prosperitu a ekonomickou bezpečnost. Ačkoliv diskuze měla být o „green jobs“, přednášející hovořili o tomto tématu spíše okrajově. Debata se hlavně týkala v současné době všude zmiňované elektřiny z obnovitelných zdrojů.
 

Diskuze se zúčastnili bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), vedoucí programu Energie Hnutí Duha ČR Martin Mikeska a zahraniční host Sanjeev Kumar z E3G.

Inovace myšlení

Sanjeev Kumar z neziskové ekologické organizace E3G prohlásil, že na „zelená“ pracovní místa jsou vyhrazeny poměrně vysoké prostředky z EU. Uvedl ale, že při investování do zelených pracovních míst je třeba inovativního myšlení. Podle Kumara by velké úspory přinesl důraz na efektivitu českého průmyslu.

„Po instalaci 1 MW obnovitelného zdroje vnikne čtyřikrát více pracovních míst než s instalací 1 MW elektrárny na zemní plyn,“ uvedl Martin Mikeska přínos obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro zaměstnanost. V uplynulých letech byly v EU ve fotovoltaickém průmyslu zaměstnány stovky tisíc lidí díky unijní podpoře průmyslu. OZE jsou v poslední době dominantní zdroj z pohledu investic, řekl Bursík.

Martin Bursík připomenul katastrofu v Mexickém zálivu. Společnost BP si několik let budovala dobrou pověst, která pak byla během několika minut zničena. Bursík si uvědomuje, že úspěšné společnosti dělají v environmentální oblasti více, než nařizuje zákon. Vyzdvihl také společnosti, které jdou svojí vlastní – ekologickou – cestou. „Toyota vyvinula hybridní vozy, o kterých ostatní říkali, že je to drahé. A lidé je nyní chtějí, protože mají spotřebu 3,8 litru,“ uvedl Bursík příklad z automobilového průmyslu.

Bursík je zastáncem elektřiny z OZE. „Veřejnost je silně proti solární energii,“ konstatoval. Ale jedním dechem dodává: „OZE nás můžou vytáhnout ze závislosti na ropě a snížit naší uhlíkovou stopu.“ Zmínil také podle něho pikantní situaci, kdy ČEZ je největším kritikem OZE a zároveň do těchto zdrojů investuje obrovské prostředky.

Konec monopolů?

Kumar vidí současnou situaci v energetice jako šanci odbourat díky OZE monopol velkých elektráren. „Měli bychom se snažit demonopolizovat velké energetické společnosti v celé Evropě. Pak se možná budeme mít všichni lépe.“ S jeho názorem souhlasí i Mikeska a dodává: „100 % energie z OZE má budoucnost, protože uhlí dříve nebo později dojde. Z průzkumů vyplývá, že ani jaderná energie jí nemá. Je to ale na déle než na volební období, které trvá 4 roky.“

„V příštích letech se bude snižovat podíl jaderné energetiky, protože se v Evropě bude zavírat více elektráren, než se jich postaví,“ říká Bursík k renesanci jaderné energetiky, kterou považuje za mýtus.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist