https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontejnery-na-trideni-primo-v-domech-praha-7-testuje-jak-lidem-usnadnit-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontejnery na třídění přímo v domech. Praha 7 testuje, jak lidem usnadnit třídění odpadů

29.2.2016 11:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Smyslem projektu je dostat nádoby na tříděný odpad co nejblíže lidem a tím jim usnadnit třídění odpadů," vysvětluje za radnici zástupce starosty Ondřej Mirovský.
"Smyslem projektu je dostat nádoby na tříděný odpad co nejblíže lidem a tím jim usnadnit třídění odpadů," vysvětluje za radnici zástupce starosty Ondřej Mirovský.
Zdroj | Praha 7
132 domů z Prahy 7 se zapojilo do pilotního projektu, během kterého jsou kontejnery na tříděný odpad umístěny přímo v domě. Obyvatelé domu nemusí s papírem, sklem a plasty chodit dál než na vlastní dvorek. Projekt poběží do konce července a následně bude Praha 7 na základě získané zpětné vazby vyhodnocovat další postup a jednat s pražským magistrátem o případném rozšíření projektu.
 

Pravidelné týdenní vyvážení domovních kontejnerů na tříděný odpad začalo v únoru. Už teď je od některých domů požadavek na častější vyvážení kontejnerů. Jak ale upozorňuje Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, který s Prahou 7 spolupracuje, problém přeplněných kontejnerů na plasty lze řešit jednoduše svépomocí: sešlapávat PET lahve a redukovat objem odkládaných odpadů jejich stlačením.

"Smyslem projektu je dostat nádoby na tříděný odpad co nejblíže lidem a tím jim usnadnit třídění odpadů," vysvětluje za radnici zástupce starosty Ondřej Mirovský.

„Podle informací od Pražských služeb je systém třídění odpadu prostřednictvím kontejnerů v ulicích v současné době již na svém maximu. Třídění odpadů v domech je cestou, jak nadále zvyšovat objem vytříděného odpadu v Praze. Pokud bude pilotní projekt úspěšný a občané budou této možnosti dostatečně využívat, můžeme službu postupně rozšířit do všech domů v Praze 7,“ dodává Ondřej Mirovský.

Podle jeho slov je cílem radnice, aby projekt pokračoval a rozšiřoval se do dalších domů v Praze 7. "Vysněnou představou je, že by veškeré kontejnery na tříděný odpad byly v domech, na dvorcích či ve vnitroblocích a uvolněný prostor na ulicích bychom mohli využít kupříkladu pro výsadbu stromů nebo nová parkovací místa," říká Mirovský.

Již po prvních týdnech je podle Mirovského zjevné, že kontejnery v domech jsou velmi hojně využívány. "Hlásí se nám do projektu nové domy, ty ale nyní musí počkat do případné další fáze projektu."

Svoz se týká jen papíru, plastů a skla. Bioodpad se tímto způsobem nesváží. "Problematice bioodpadu se nicméně věnujeme také. Navázali jsme spolupráci s organizací Institut cirkulární ekonomiky, se kterou připravujeme projekt věnovaný kompostérům. Letos bychom chtěli spustit testovací verzi projektu zaměřenou na poskytnutí kompostérů několika domům. Praha 7 na svém území nemá domy se zahradami, proto chceme prověřit, jaké druhy kompostérů se hodí do prostředí dvorků a vnitrobloků a jak bude projekt fungovat v praxi," vysvětluje Ondřej Mirovský. "Následně bychom chtěli požádat o dotaci ze Státního fondu životného prostředí, a pokud vše půjde dobře, v příštím roce bychom rádi kompostéry rozšířily do dalších domů v Praze 7."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist