https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/korea-pohrbiva-zvirata-zaziva-znelo-pred-velvyslanectvim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřNepohřbívejte zvířata zaživa, znělo před velvyslanectvím Jižní Koreje

17.2.2011 19:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Demonstrace ochránců zvířat před velvyslanectvím Jižní Koreje
Demonstrace ochránců zvířat před velvyslanectvím Jižní Koreje
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
V Jižní Koreji vybíjejí hospodářská zvířata, především slepice a prasata. Podle ochránců práv zvířat se tak děje obzvlášť krutým způsobem - zvířata jsou pohřbívána za živa. Před pražským velvyslanectvím Jižní Koreje proti takovému zacházení dnes demonstrovalo zhruba patnáct lidí.
 

V Jižní Koreji probíhá epidemie ptačí chřipky, slintavky a kulhavky, která napadá drůbež, prasata, skot, ovce a kozy. Ve snaze zastavit další šíření nemocí byly podle organizátorů demonstrace od listopadu loňského roku do letošního ledna vybity téměř tři miliony prasat.

Ještě větší akce se týká slepic a kachen, těch od závěru loňského roku preventivně zlikvidovali na pět milionů. Podle korejských ochránců se provádí celá exekuce velmi jednoduše – slepice z velkochovů jsou dělníky nacpány do pytlů, které se následně odvážejí kamiony. Některá zvířat se dokáží v pytlích prorazit díry, kterými se dostanou na čerstvý vzduch. Pytle se slepicemi se následně sypou do velké jámy, která je vyložená plastovou fólií. Podle korejských aktivistů jsou některá zvířata pohřbena zaživa.

Jihokorejská vláda na konci ledna přistoupila na plošné očkování proti slintavce a kulhavce. Očkování má ale řadu odpůrců a také je poměrně nákladné. Podle serveru Korejských ochránců práv zvířat (KARA) přijde očkování pro tři miliony krav nebo deset milionů prasat na téměř 70 milionů dolarů.

„Korea musí ukončit tuto hrůzu. Každé vybíjení zvířat je špatné, ale když už se provádí, ať je to alespoň formou, která způsobuje méně utrpení,“ říká organizátor pražské demonstrace Marek Voršilka. Podle něj je ale důležité dodat, že preventivní vybíjení zvířat je logickým vyústěním masového velkochovu. Onemocnění nejsou podle něj ve většině případů smrtelná, ale masové vybíjení je dáno průmyslovým přístupem ke zvířatům.

Demonstranti na jednom chodníku, policie chránící jihokorejské velvyslanectví na druhém
Demonstranti na jednom chodníku, policie chránící jihokorejské velvyslanectví na druhém
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

„Neexistuje žádná omluva abyste je zabíjeli takovýmto způsobem,“ zaznělo během demonstrace, spolu s hesly o tom, že zvíře není věc nebo surovina jako uhlí.

„Epidemie slintavky a ptačí chřipky jsou přímým důsledkem průmyslového zemědělství, v němž jsou zvířata v obrovských koncentracích držena v temných budovách a degradována na pouhé výrobní jednotky,“ říká Voršilka. Podle něj průmyslový chov způsobuje obrovské utrpení a smrt miliardám zvířat ročně, a to i v České republice. „Hromadné preventivní vybíjení zvířat kvůli nemocem je jen symptomem naprosté neúcty člověka k živým tvorům,“ říká Voršilka.

Dva zástupce demonstrantů přijal poradce jihokorejského velvyslance. Těm řekl, že případ zvířat pohřbených za živa byl prý ojedinělý a že se nebude opakovat. Takové chování ke zvířatům je prý proti jihokorejským zákonům. Zástupce velvyslance prý osobně demonstranty chápe, sám zvířata nejí, protože je jako budhista vegetarián. „Promluvili s námi jenom tak oficiálně, když se o tom mluví, když tady demonstrujeme, tak zareagují, rozhodně bych to ale nepřeceňoval,“ shrnul pro Ekolist.cz setkání Voršílka.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist