https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajina-ztraci-schopnost-zadrzovat-vody-mzp-da-na-napravu-230-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajina ztrácí schopnost zadržovat vody, MŽP dá na nápravu 230 milionů

8.4.2016 12:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká krajina ztrácí přirozenou schopnost zadržovat vodu. Stoupá kvůli tomu jednak riziko každoročních povodní, jednak hrozí období sucha v letních měsících.
Česká krajina ztrácí přirozenou schopnost zadržovat vodu. Stoupá kvůli tomu jednak riziko každoročních povodní, jednak hrozí období sucha v letních měsících.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká krajina ztrácí přirozenou schopnost zadržovat vodu. Stoupá kvůli tomu jednak riziko každoročních povodní, jednak hrozí období sucha v letních měsících. Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vypsalo dotační výzvu, která má podporovat opatření, která pomohou zadržet vodu v krajině. Celková alokace z evropský fondů je 287,5 milionu korun, 230 milionů má jít přímo na zadržování vody v krajině.
 

Mezi taková opatření zdaleka nepatří jen vodní prvky, jako malé vodní nádrže, tůně či mokřady, revitalizace a realizace přírodě blízkých koryt vodních toků nebo obnova korytotvorných procesů. Velice důležitou roli hraje i tzv. vegetační pokryv, tedy realizace travních pásů, průlehů, zakládání a obnova mezí a remízů, vytváření krajinné mozaiky, zlepšení stavu lesních porostů nebo zakládání a obnova územních systémů ekologické stability, biocenter a biokoridorů. Na tato a řadu dalších opatření je určeno 80 % celkové alokace z této výzvy, tedy konkrétně 230 milionů korun.

„V době narůstajících extrémů počasí způsobených klimatickou změnou nabývá zadržování vody v krajině na významu. Loňský extrémní úbytek vody v ČR jen potvrdil, že vodní zdroje musíme důsledně chránit. A vláda již v červencovém materiálu z roku 2015 schválila souhrn opatření na ochranu vodních zdrojů. Toto je tedy další z našich investic do vzniku a obnovy mokřadů, obnovy krajinných prvků pro udržení vody v krajině či investic do systémů hospodaření s dešťovou vodou, které musíme realizovat,“ potvrzuje ministr Richard Brabec.

Veškerá dokumentace k výzvám z OPŽP 2014–2020 je zveřejněna na webových stránkách programu. Výzva je pro příjem žádostí otevřena od 8. 4. 2016 do 30. 6. 2016.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.4.2016 09:56
Od roku 1948 do roku 1989 se zvýšil objem zadržované povrchové vody 500x. Zajímalo by mně o kolik se zvýšil tento objem od roku 1989 doteď? Mám obavy že cokoliv osvícení úředníci vymyslí nic nezmění, snad nějaká ta buzerace občanů se opět povede. Jen se podívejte kolik zaniklo zemědělské půdy pro satelity, obchodní a průmyslové zóny...a to všechno v blízkosti obydlí. Je jasné že voda místo vsaku zbůhdarma odteče. Navíc všude uzavřená kanalizace rychle odvádějící další povrchové vody atd.atd. Co můžou teda vymyslet???? Remízky? No ty to jistě napraví. Což takhle se v rámci OSN podívat na zásahy geoinženýrů do ovlivňování počasí a narušování přirozeného pohybu srážkových mraků.....????
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist