https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kukuricne-klasy-a-slupky-meni-v-kamerunu-v-ekologicke-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kukuřičné klasy a slupky mění v Kamerunu v ekologické uhlí

7.12.2015 01:56 | PAŘÍŽ (ČTK/AFP)
Sesbíraný biologický odpad se vysuší při teplotě 105 stupňů a v peci se pak zuhelnatí. Vznikne černý popel, který se promíchá s vodou a materiálem, jehož základem je kaolín
Sesbíraný biologický odpad se vysuší při teplotě 105 stupňů a v peci se pak zuhelnatí. Vznikne černý popel, který se promíchá s vodou a materiálem, jehož základem je kaolín
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kemit Ecology
Slupky, kukuřičné klasy, odřezky cukrové třtiny, kávová drť, zbytky manioku a rákosí, to vše se dá najít mezi odpadem na tržištích v kamerunské hospodářské metropoli Douale. Nic z toho nekončí na smetištích, ale je pečlivě sesbíráno, aby posloužilo k výrobě topiva, jež nevytváří dým a produkuje jen málo škodlivých plynů, píše agentura AFP.
 

Studenti, z nichž se stali podnikatelé, loni v říjnu založili společnost Kemit Ecology, která se specializuje na ekologickou výrobu a sběr odpadu. "Přispívá to k vyčištění prostředí a dá se z toho vyrobit nové topivo," prohlašuje zakladatel společnosti Muller Tenkeu Nandou, jehož specializací na univerzitě v Douale je "zelená ekonomika" a obnovitelná energie. "Toto biologické uhlí produkuje minimum plynů, které způsobují skleníkový efekt, a skoro žádný kouř. Celkově zamořuje prostředí dvakrát méně" než ostatní zdroje, říká Tenkeu a potvrzuje to také ochránce životního prostřední Didier Yimkoua.

Výroba otopu je celkem snadná. Sesbíraný biologický odpad se vysuší při teplotě 105 stupňů a v peci se pak zuhelnatí. Vznikne černý popel, který se promíchá s vodou a materiálem, jehož základem je kaolín. Vzniklé kusy uhlí jsou pak baleny do pytlů od jednoho do 40 kilogramů. Podle Yimkouy je v Kamerunu poptávka po topivu vysoká. Domácnosti používají plyn i petrolej, ale hlavním zdrojem energie k vaření je stále dřevo. I když statistiky k dispozici nejsou, odhaduje se, že dřevo používá k vaření a sušení potravin 90 procent domácností.

A dřevo slouží třeba i při žehlení, tisíce podnikatelů na něm udí ryby a kuřata nebo pečou banány. Do letošního ledna ministerstvo vod a lesů vydalo soukromým podnikům povolení ke zkarbonizování 1500 tun dříví. Jenom v Douale se podle Kemit Ecology spálí měsíčně 90 tun uhlí.

Většina uhlí používaného v jiných městech je vyrobena ze dřeva pokáceného v lesích, v Douale ale někteří lidé ryby udí na dřevě z mangrovníků. Projekt výroby uhlí z biologického odpadu vznikl právě jako snaha uchránit tyto porosty, které jsou nenahraditelné pro zachování ekologické rovnováhy.

Cédric a Alphonse se denně vydávají do ulic města se svým motocyklem na sběr odpadu. Nejenom že město čistí, ale pomáhají i obchodníkům, kteří díky tomu ušetří za poplatky za svoz odpadu.

Tenkeu má spočítáno, že uhlí tohoto původu je levnější než dřevěné uhlí. "Výroba kilogramu dřevěného uhlí přijde na 600 kamerunských franků (25 korun), kilogram našeho uhlí jenom na 500 franků," uvádí Tenkeu. Rozdíl sice není velký, ale podle Tenkeua je třeba brát v potaz také rozdíl ve výhřevnosti. "Kilogram dřevěného uhlí vystačí na přípravu dvou jídel, z kilogramu našeho bio uhlí se uvaří tři až pět jídel," tvrdí Tenkeu.

Paní Martielle Tchouffaová je nadšená. "Mám radši biologické uhlí. Je lacinější, nekouří se z něj, dobře vyhřívá a výborně se na něm vaří," říká.

Cena se může i snížit, jakmile se rozšíří výroba. Kemit Ecology je teď schopná za měsíc vyrobit tunu tohoto paliva, ale podaří-li se jí získat peníze, chce kapacitu zdvacetinásobit. Dostává velké zakázky, kterým zatím nemůže vzhledem k nedostatku peněz a vybavení dostát.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

7.12.2015 13:59
Kristapána.... autor by si měl doplnit základní chemické vzdělání... CO2 vzniklý při spalování jaksi nelze ovlivnit... vzniká ho pořád stejně... bio nebio.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist