https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-leto-bylo-bez-problemu-horsi-bude-pristi-rikaji-energetici-k-vlivu-zapojenych-fotovoltaickych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní léto bylo bez problémů, horší bude příští, říkají energetici k vlivu zapojených fotovoltaických elektráren

15.10.2010 11:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle informací Jarmily Lehnerové z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by do konce roku 2012 mělo být připojeno maximálně 1650 MW fotovoltaických elektráren, aby byla zachována stabilita sítě. Na fotografii solární panel na střeše ČVUT.
Podle informací Jarmily Lehnerové z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by do konce roku 2012 mělo být připojeno maximálně 1650 MW fotovoltaických elektráren, aby byla zachována stabilita sítě. Na fotografii solární panel na střeše ČVUT.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Energetici v souvislosti s boomem fotovoltaických elektráren varovali před problémy, které velké množství neregulovatelných solárních megawatt mohou způsobit přenosové síti a vyhlásili stop-stav pro připojování nových instalací do distribuční sítě. Vyplnili se během letošního léta obavy energetiků ohledně přetížení sítí?
 

Podíl energie z OZE je povinnost

Česká republika se v přístupové smlouvě k Evropské unii zavázala k podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě 8 % v roce 2010. Do roku 2020 by měl být 13% podíl spotřeby energie z OZE. Podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé tuzemské spotřebě elektřiny dosáhl koncem roku 2009 dle oznámení ERÚ 6,81 %.

„Pokud bude každoroční nárůst výroby elektřiny z OZE tvořit okolo 1 %, bylo by možno cíle 13 % v roce 2020 dosáhnout. Nemělo by se také zapomínat na to, že se neustále zvyšuje účinnost zařízení vyrábějících elektřinu z OZE,“ říká Lubomír Klobušník, energetický poradce Energy Centre České Budějovice.

„Sluneční záření je zdroj z povahy věci přerušovaný, takže k náhlé změně objemu výkonu dodávaného do soustavy logicky docházelo,“ říká Pavla Mandátová ze společnosti ČEPS, která má na starosti českou přenosovou soustavu. „Ale vzhledem k tomu, že na začátku srpna bylo v ČR ve fotovoltaice instalováno 622 MW výkonu, regulaci těchto zdrojů jsme zatím schopni zvládnout. Jinými slovy, problémy s regulací v tuto chvíli ještě nenastávají,“ říká Mandátová.

Podle informací Jarmily Lehnerové z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by do konce roku 2012 mělo být připojeno maximálně 1650 MW fotovoltaických elektráren, aby byla zachována stabilita sítě. Jak ale dodává Pavla Mandátová, kromě již připojených projektů jsou podepsány smlouvy na více než 2500 MW nových fotovoltaických elektráren. Při instalovaném výkonu fotovoltaických elektráren 2200 MW lze údajně při slunečných bezoblačných dnech od dubna do září očekávat soudobou výrobu až 1650 MW. „Této výše v letošním roce dosaženo nebylo a velmi pravděpodobně nebude, ale v roce 2011 to lze očekávat,“ uvedla pro Ekolist Mandátová. K možnosti uřídit situaci v síti říká: „Z pohledu regulace soustavy je rozhodující celkový kumulovaný výkon v síti.“ Není tedy rozdíl, jestli vyrábí 100 slunečních elektráren po 10 MW nebo 10000 střešních systémů po 100 kW, jde o součet vyrobené energie.

Řízení elektráren jako zběsilá jízda autem

Pro dodávku z neregulovatelných obnovitelných zdrojů je podle odborníků limitující hodnota 1650 MW pro roky 2010–2012, pro roky 2013–2015 je tato hodnota 2000 MW. Nad tuto hodnotu je připojení myslitelné jen pokud by bylo možné zdroje regulovat podle potřeb elektrizační soustavy. „Pro bilancování soustavy má společnost ČEPS k dispozici regulační výkon, který v současné době poskytují klasické zdroje – elektrárny jaderné, uhelné, plynové a vodní. Jaderné a uhelné elektrárny jsou schopny poskytovat tyto služby pouze jsou-li v provozu,“ říká Pavla Mandátová.

Mandátová vidí možné budoucí problémy v regulaci celé soustavy. „Je to podobné, jako kdybyste řídil auto, které by nemělo plyn ani brzdy a motor by si dělal, co chtěl. Buď by časem došlo k havárii, nebo - pokud jste odpovědný - byste auto zastavil. V podobné situaci je ČEPS, který musí řídit elektrárny podle okamžité spotřeby ČR. Spotřeba není stálá a neustále se mění. K tomu potřebujeme mít v provozu dostatečný regulační výkon, který jsou schopny dodávat pouze klasické elektrárny. Fotovoltaické a větrné elektrárny pracují dle okamžitých povětrnostních podmínek, ne podle toho, jak vyžaduje soustava, respektive aktuální spotřeba. Určité množství těchto zdrojů je soustava schopna absorbovat, ale zároveň potřebuje určité množství zdrojů schopných měnit výkon podle aktuální potřeby elektrizační soustavy,“ vysvětluje situaci, v jaké je ČEPS.

Energetický poradce František Vybíralík říká, že je důležité, aby se do budoucna umožnila regulace výkonu fotovoltaiky alespoň v krocích zapnuto, 60% výkon, 30% výkon a vypnuto. Podle informací ERÚ je zatím novela energetického zákona řešící regulaci OZE v legislativním procesu.

Podle Jany Jabůrkové z ČEPS pouze 12 % z doby, kdy je fotovoltaický zdroj připojen, vyrábí elektřinu. U klasických elektráren může být využitelnost téměř stoprocentní, elektrárny neběží jen v případě odstávky kvůli údržbě nebo v případě poruchy. Podle Rostislava Krejcara z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dosahují větrné zdroje 22 % a nejefektivnější jsou bioplynové stanice, které dosahují až 86 % využitelnosti.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist