https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-nakupovat-vyrobky-primo-od-farmaru-z-krkonosskych-luk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou nakupovat výrobky přímo od farmářů z krkonošských luk

7.6.2017 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hledají se nové způsoby, jak podpořit zachování druhově bohatých luk. Jedním z nich je najít pro ně opět ekonomický význam, který s rozvojem intenzivních technologií ztratily.
Hledají se nové způsoby, jak podpořit zachování druhově bohatých luk. Jedním z nich je najít pro ně opět ekonomický význam, který s rozvojem intenzivních technologií ztratily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | / Správa KRNAP
Krkonošský národní park (KRNAP) turistům nabízí čtyři farmářské stezky, které vedou vzácnými krkonošskými loukami. Po cestě si budou moci lidé koupit výrobky od místních hospodářů pocházející přímo z horských luk. Informovala o tom Správa Krkonošského národního parku.
 

Krkonošské farmářské stezky vznikly ve snaze propojit tři důležité fenomény života v Krkonoších - vzácné krkonošské louky, hospodáře, kteří se o ně starají a hospodaří na nich, a návštěvníky Krkonoš. Mnozí z místních hospodářů vyrábějí vlastní produkty, např. sýry, jogurty či uzeniny, které z těchto horských luk pocházejí. Jiní nabízejí ubytování na farmě či provozují restauraci s kuchyní z vlastních surovin. Pomocí Krkonošských farmářských stezek je možné spojit využití těchto služeb a nákup produktů s výletem, na kterém se návštěvníci dozvědí o významu luk, kterými procházejí a díky nimž jsou tyto služby poskytovány.

Projekt má zlepšit péči o nejcennější horské louky, které dlouhodobě ztrácejí svou bohatost, zarůstají a zanikají. Vedle stanovišť luk a pastvin projekt podporuje i jednotlivé druhy – hořeček mnohotvarý český, který se v současnosti vyskytuje pouze v Albeřicích, a rybku vranku obecnou, jejíž populace v krkonošských tocích stagnuje. "Hledáme nové způsoby, jak podpořit zachování druhově bohatých luk. Jedním z nich je najít pro ně opět ekonomický význam, který s rozvojem intenzivních technologií ztratily. Zapojení jejich přírodovědné hodnoty v marketingu může být tou cestou," vysvětluje Záboj Hrázský, ředitel Institutu aplikované ekologie DAPHNE a vedoucí projektu LIFE CORCONTICA.

Jednotlivé stezky jsou představeny na webu projektu. Dozvíte se o hospodářstvích a loukách, o náročnosti stezky, přítomnosti cyklostezky a vhodnosti terénu pro kočárek. Arniková, orchidejová, hořcová a smilková - stezky se jmenují podle význačných lučních druhů, které návštěvníci mohou spatřit. Stezky připravila Správa KRNAP a Institut aplikované ekologie DAPHNE. Další zájemci z řad krkonošských hospodářů se mohou přihlásit na e-mail: kfs@daphne.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist