https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynska-policie-zvazuje-ze-proti-nelegalnim-dronum-nasadi-drave-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnská policie zvažuje, že proti nelegálním dronům nasadí dravé ptáky

18.2.2016 04:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ještě před několika lety nebylo pravděpodobné, že by na dvůr přísně střežené věznice mohla přistát zbraň nebo zásilka drog takříkajíc z čistého nebe. Drony to umožňují.
Ještě před několika lety nebylo pravděpodobné, že by na dvůr přísně střežené věznice mohla přistát zbraň nebo zásilka drog takříkajíc z čistého nebe. Drony to umožňují.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Londýnská metropolitní policie zvažuje možnost likvidace nelegálních dronů pomocí cvičených dravých ptáků. Množí se totiž případy, ve kterých na dálku ovládané drony sehrávají roli zločinného nástroje, píše server Guardian.
 

Ještě před několika lety nebylo pravděpodobné, že by na dvůr přísně střežené věznice mohla přistát zbraň nebo zásilka drog takříkajíc z čistého nebe. Bezpilotní a na dálku ovládaná rotorová letadélka ale posunula tento nápad do velmi reálné roviny. Scotland Yard už zaznamenal několik případů, které dokládají široké využití dronů pro kriminální spády. Dron může fungovat jako obtížně polapitelný kurýr, nenápadný špeh sledující domy vytipované zloději nebo dealer dopravující zboží na místo určení. A pochopitelně, nápad využít na dálku ovládaný dron k teroristickému útoku nebo atentátu pravděpodobně nenapadl jen policisty.

„Od moderní policejní organizace se očekává, že vezme v potaz všechny inovativní přístupy a ty fungující zařadí do svého činného programu,“ řekl na adresu boje proti dronům vrchní komisař metropolitní policie Sir Bernard Hogan-Howe. Zvláště silně na něj zapůsobila ukázka práce holandské společnosti Guard From Above, která „sestřeluje“ problematické drony z oblohy bez hluku a střelby, jen s pomocí cvičených dravců. „Je to ideální low-tech řešení na hi-tech problém,“ říká Hogan-Howe. Podle deníku Times byl už do Holandska vyslán policejní důstojník, který má využití orlů proti dronům prověřit v praxi.

Zatím se zdá, že draví ptáci svou rychlostí a přirozenými loveckými instinkty nemají s drony a oktokoptérami nejmenší problém, protože lidmi řízené stroje jsou mnohem méně obratné než ten nejpomalejší holub z náměstí. Navíc jsou k práci leteckých stíhačů v Holandsku cvičeni především silní orli skalní a bělohlaví, kteří nemají problém manipulovat ve vzduchu i se sedmikilovou zátěží. A jak by mělo ukázkové nasazení ptačí policie vypadat?


Přečtěte si článek Modely letadel pomáhají honit velrybáře nebo sčítat orangutany

V případě, že jsou dravci vypuštěni do útoku, sundají přesným zásahem na střed dron a odletí s ním na vzdálené místo, kde by případná trhavina nemohla způsobit škody na lidských životech. Ne všechny environmentální organizace takový model zapojení dravců do policejní práce vítají. Mluvčí americké ochranářské Audubon Society Geoff LeBaron však podotýká, že během „nevýbušné“ akce dravcům nehrozí nebezpečí. „Tito ptáci mají vynikající ostrost zraku a během celého útoku vidí rotory. Vyhýbají se jim a útočí na střed stroje, aniž by se zranili.“

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist