https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majitel-lesu-a-chko-se-shodli-na-setrnem-hospodareni-na-tachovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majitel lesů a CHKO se shodli na šetrném hospodaření na Tachovsku

23.12.2016 17:32 | PŘIMDA (ČTK)
Majitel lesů na Tachovsku, konkrétně společnost Kolowratovy lesy a.s., a Správa CHKO Český les se dohodli na šetrnějším hospodaření v těchto lesích. Vlastníkům bude za omezení náležet finanční náhrada od státu. Vyplývá to z veřejnoprávní dohody mezi firmou a Správou CHKO Český les. ČTK o dohodě, která je na dobu osmi let, informoval ředitel správy CHKO Tomáš Peckert ze státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Kolowratovy lesy a.s. na Tachovsku vlastní několik tisíc hektarů. Smlouva určuje, jak má majitel pečovat o jedinečnou chráněnou přírodu a zároveň stanoví, jaká náhrada za omezení hospodaření mu naleží. Podle Peckerta jde o zásadní posun v péči o pralesovitou přírodní rezervaci Diana a další pozemky.

"Dohoda dává jistotu oběma stranám. Majitel pozemku má přesně stanoveno, co má dělat a zároveň ví, jakou dostane kompenzaci za to, že hospodaří šetrně. Ochrana přírody má záruku, že se potřebná péče o území nebude měnit," řekl Peckert. Jedinečné květnaté bučiny v přírodní rezervaci Diana si podle něj takový přístup zaslouží.

Kolowratovy lesy a.s. Rozvadov se podle členky představenstva Dominiky Kolowrat-Krakowské dlouhodobě snaží hospodařit způsobem šetrným k životnímu prostředí. Uzavření dohody vítá kvůli jasně stanoveným požadavkům orgánu ochrany přírody na způsob hospodaření. "Můžeme v delším časovém horizontu plánovat pěstební postupy a počítat s kompenzací za ztížení hospodaření prostřednictvím finančních náhrad," řekla.

Dohody, v nichž se vlastníku stanoví způsob hospodaření a zároveň finanční kompenzace, podle Peckerta vlastníky pozitivně motivují k šetrnému obhospodařování krajiny. Agentura ochrany přírody a krajiny je připravuje i s dalšími majiteli pozemků. Obdobná dohoda byla uzavřena například v roce 2013 se společností Kinský dal Borgo pro některé pozemky v CHKO Český ráj.

Přírodní rezervace Diana chrání na 20 hektarech jedinečné pralesovité květnaté bučiny. K druhové bohatosti přispívá velké množství odumírajících a padlých stromů, které umožňují růst rozmanitých druhů hub. V dutinách hnízdí ptáci. Rezervace byla zřízena v roce 1933 a je považována za jeden z nejstarších lesních porostů v Českém lese.

Kolowratovy lesy obhospodařují majetek o výměře 8000 hektarů. Je rozdělen do dvou vzdálených částí, a to polesí Diana na Tachovsku v srdci CHKO Český les a polesí Týnec v okrese Klatovy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist