https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexicke-aerolinky-sazi-na-biopalivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexické aerolinky sázejí na biopalivo

25.12.2011 01:01 | PRAHA/CIUDAD DE MEXICO (Ecomonitor)
Biopalivo je vyráběno z rostliny jatrofa.
Biopalivo je vyráběno z rostliny jatrofa.
První let na biopalivo se v Mexiku uskutečnil v srpnu, nicméně už se očekává, že čím dál tím víc mexických leteckých společností bude nabízet tzv. zelené lety. Lídrem je společnost Aeroméxico, která nedávno zahájila provoz linky na biopalivo mezi Mexikem a Kostarikou, informuje server VeoVerde.com.
 

Pravidelná úterní linka využívá biopalivo vyrobené z jatrofy. Každý let představuje úsporu 1437 kilogramů paliva a 4,5 tun emisí oxidu uhličitého ve srovnání s jeho konvenční variantou.

Jatrofa je rostlina, která se v současné době pěstuje v Chiapasu, jednom z nejúrodnějších států Mexika. Problémem je, že její pěstování není tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo. To vyvolává potřebu hledat další alternativy vhodné pro výrobu biopaliva. Navíc pěstování těchto typů plodin vyvolává silný odpor ze strany zemědělců. Ti tvrdí, že dané plodiny nejsou tak ekologické, jak prohlašují zpracovatelské podniky. Rostliny jsou podle nich náročnější na plochu i vodu. Ty by se mohly lépe vyžít pro pěstování potravin.

Do budoucna tak bude nutné nalézt rovnováhu mezi produkcí potravin a produkcí biopaliv. A to takovým způsobem, aby obě odvětví mohla nadále růst a rozvíjet se.

Podle zprávy Loreny Rodriguezové „México: Las aerolíneas le apuestan al biocombustible“ zveřejněné na serveru VeoVerde.com dne 28. listopadu 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist