https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-petinu-ohrozenych-rostlin-patri-i-snezenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi pětinu ohrožených rostlin patří i sněženky

9.11.2011 01:29 | LONDÝN/HODONÍN (Ecomonitor)
Druhy považované výskytem za běžné čelí ohrožení rovněž. Příkladem takového druhu může být sněženka.
Druhy považované výskytem za běžné čelí ohrožení rovněž. Příkladem takového druhu může být sněženka.
Pětině všech rostlinných druhů hrozí vymření. Dalších deset procent rostlinných druhů bude v ohrožení, pokud nebudou přijata vhodná opatření. Nejohroženější skupinou jsou nahosemenné rostliny, píše server ARKive.org.
 

Natolik pesimistické sdělení nese zpráva, kterou společně vypracovala Královská botanická zahrada v Kew, londýnské Přírodopisné muzeum a Mezinárodní společnost pro ochranu přírody (IUCN). Data vycházející z poměrného vzorku sedmi tisíc druhů rostlin, shrnují budoucí osud všech 380 000 odhadovaných druhů rostlin z celého světa. Zajímavostí je, že druhy považované výskytem za běžné čelí ohrožení rovněž. Příkladem takového druhu může být sněženka.

Oněch sedm tisíc druhů vyšších rostlin bylo vybráno jako zástupný vzorek pěti hlavních skupin rostlinné říše. Na základě jejich prozkoumání byla stanovena základní ohrožení. Těmi je nejčastěji ztráta stanovišť – ať už vypásáním nebo kvůli intenzivnímu zemědělství, těžbě dřeva nebo rozvojem lidských sídel. V největším ohrožení jsou pak tropické pralesy.

K nejohroženějším skupinám se řadí nahosemenné, kam spadají jehličnany a cykasy. Profesor Stephen Hopper, vedoucí studie a ředitel botanické zahrady v Kew, k tomu říká: „Nemůžeme jen tak sedět a sledovat, jak rostliny mizí. Jsou základem života na Zemi, dávají nám vzduch, vodu, potravu i palivo. Navíc díky nim můžeme bojovat se změnou klimatu a získávat přírodní léčiva.“ Řada rostlinných druhů však odchází ze světa, aniž by byla kdy poznána a pojmenována.

Zpráva byla uveřejněna 30. 9. 2011 na serveru ARKive.org pod názvem „One in five plant species under threat“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist